Direkt36: sok gond volt a vagyonokért beszerzett kínai lélegeztetőgépekkel, raktárakban porosodnak

Direkt36: sok gond volt a vagyonokért beszerzett kínai lélegeztetőgépekkel, raktárakban porosodnak

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket pakolnak ki a Wizz Air Kínából érkezett repülőgépéből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. május 9-én. Kínából ma hét repülőgéppel 5,5 millió védőmaszk, 600 betegőrző monitor, 80 lélegeztetőgép és több ezer lélegeztetőgépekhez szükséges felszerelés érkezett az országba (Fotó: MTI/Botár Gergely/Kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lélegeztetőgépes cégek vezetői visszautasították a kormányzat felkérését, hogy beüzemeljék a Külügyminisztérium által 2020-ban beszerzett kínai lélegeztetőgépeket. Végül csak egy kisebb cég és egy korábban lélegeztetőgépekkel egyáltalán nem foglalkozó vállalkozás vállalta a feladatot – derül ki a Direkt36 oknyomozó cikkéből.

Ismert, 2020-ban a Szijjártó Péter vezette Külügyminisztérium mintegy 300 milliárd forintot költött 16 ezer kínai lélegeztetőgép beszerzésére, miközben az akkori legdurvább vészforgatókönyv sem számolt egyszerre 8500-nál több olyan beteggel, akit géppel kell lélegeztetni. Ráadásul személyzet sem volt és azóta sincs néhány körülbelül kétezer embernél több lélegeztetésére.

2020 májusában aztán összehívtak mintegy tucatnyi szakembert, elsősorban lélegeztetőgépekre szakosodott cégek vezetőit, műszertechnikusait, hogy helyezzék üzembe a gépeket – tudta meg a Direkt36. A Magyarországon addig teljesen ismeretlen gépekből többet elvittek magukhoz a cégek, hogy a szerviztechnikusok át tudják vizsgálni őket. A szakemberek lesújtó következtetésekre jutottak: a készülékek egy részéhez további egyszer használatos vagy elkopó alkatrészekre lenne szükség, de ezek hazai szerviz híján Magyarországon nem hozzáférhetők; több gép mellől hiányzik az európai importhoz kötelező, a minőséget jelző tanúsítvány; a vizsgált kínai gépek csatlakozói nem kompatibilisek a magyar kórházakban használatosakkal és több típusnál hiányzik a megfelelő átalakító; a gépeken futó szoftverek ismeretlenek a magyar szakemberek számára. Ezt követően nem is vállaták a  feladatot.

A portál hangsúlyozza, hogy még a legjobbnak tartott kínai típus, a VG70-es gyártója is több figyelmeztetést adott ki tavaly saját terméke hibái miatt – hol a szoftverben volt hiba, hol a kézikönyv tért el a készülékek valós felszereltségétől.

A szerződések többsége 4-5 oldalas és nem túl részletes, ráadásul az egyik, 16,5 milliárd forint értékűben még az is szerepel, hogy „a vevő előzetesen és kifejezetten lemond a késedelmi kötbér és hibás teljesítésből eredő jogainak érvényesítéséről”, valamint „tudomásul veszi, hogy a termék gyártójának nincs európai vezérképviselete, ezért a javítás, csere a szokásosnál hosszabb ideig, akár két hónapig is eltarthat”. Az életmentő orvosi műszerek esetében a szerviz biztosítása – amely a KKM szerződéseiből jórészt kimaradt – azért kulcsfontosságú, mert a beüzemelést, a karbantartást és a javítást sem lehet a gépeket jól ismerő műszertechnikus nélkül elvégezni. „A technikusok többek egyszerű műszerésznél, valamennyire érteniük kell a tüdőgyógyászathoz is” – magyarázta egy lélegeztetőgépek forgalmazásával foglalkozó magyar cég vezetője.

A portál szerint nem véletlen, hogy az egyetlen profi lélegeztetőgépes magyar cég, amely részt vett a KKM beszerzéseiben, a saját maga által behozott gépek beüzemelésén kívül egyetlen másikét sem vállalta. A kormány által beszerzett többi gép beüzemelését végül egy kisebb cég, az Endo-Plus-Service Kft. és egy korábban szállítmányozással foglalkozó cég, a Pannon Cargo & Sped Trans Kft. végezte. Tavaly több milliárdos profittal zárták az évet.

A gondok akkor kezdődtek a kínai lélegeztetőgépekkel, amikor azokat egy éve, 2020 őszének végén országszerte elkezdték kiszállítani a kórházakba. A Dél-Pesti Centrumkórházban (DPC) rögtön a kínai gépek érkezésekor jelentkeztek a gondok. A kórházba első körben 11 darab lélegeztetőgép érkezett, a fő gond azonban az volt, hogy a kínai gépek csatlakozói nem voltak kompatibilisek a szabványos kórházi elektromos, vákuum- és oxigéncsatlakozókkal – mondta egy forrás. Átalakítót nem kaptak hozzájuk, emiatt a készülékek kalibrálása sem sikerült, mentek vissza a raktárba. Egy dunántúli kórházban nem a kiegészítőkkel volt probléma, hanem maguk a lélegeztetőgépek voltak hibásak: füstölni kezdtek a hálózatra való csatlakoztatás pillanatában. 

Egy évtizedek óta lélegeztetőgépekkel foglalkozó műszertechnikus azt mondta, szinte minden kórházban, ahol az utóbbi hónapokban megfordult, látott a raktárakban sorakozó, cédulákkal ellátott gépeket. A cédulákon pedig ilyen feljegyzések álltak: nem jó az akkumulátor, hibát jelez a gép, nem működik az oxigénmérés. A Direkt36 több forrása is arról beszélt, hogy a műszaki hibás készülékeket sokszor meg sem javíttatják, hanem csak előhoznak egy másikat a raktárból és beállítják a hibás gép helyére. 

Arról nincs elérhető adat, hogy a kórházakba kiszállított gépek közül hány hibásodott meg, de még azt sem lehet tudni, hogy mennyit vettek egyáltalán használatba – hangsúlyozza a portál. 2021 májusi, az Átlátszónak kiadott adatokból csupán annyit lehet tudni, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság összesen 3288 darab lélegeztetőgépet szállíttatott ki az ország mintegy 80 egészségügyi intézményébe, amelyeknek legnagyobb része, összesen 2241 darab VG70-es volt, de 425 darabot kiszállítottak a szintén a kínai Aeonmed által gyártott Shangrila 510S típusú készülékekből is. Ez utóbbi típusból Nagy-Britannia is vásárolt, de a brit orvosok nem voltak hajlandók használni őket, mert szerintük a gépek oxigénellátása ingadozó, a felépítésük rossz és elsősorban mentőautókban való használatra fejlesztették ki őket, nem pedig intenzív osztályokra. 

A Direkt36 természetesen minden érintett felet megkérdezett, választ alig kapott. Bár elméletben az orvosi műszerekkel kapcsolatos váratlan eseményeket az OGYÉI-nek kell jelenteni, onnan arra a kérdésre, hogy hány ilyen bejelentés érkezett hozzájuk, az a válasz érkezett, hogy ilyen adatokat nem kezelnek. 

A külügyminisztérium pedig azt közölte, hogy „elképesztő verseny folyt, nem lehetett piaci árakról és körülményekről beszélni, ebben a versenyben azonban Magyarország helyt állt”. Hozzátették: az általuk beszerzett összes lélegeztetőgép „beüzemelve, életmentésre tökéletesen alkalmas állapotban átadásra került az Országos Kórházi Főigazgatóság részére”.