DK: A kormány embert küldene az űrbe, miközben megélhetési válság van

DK: A kormány embert küldene az űrbe, miközben megélhetési válság van

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 2018 őszén (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor 40 milliárd forintért küldene embert az űrbe, miközben pedagógusbér-emelésre és rezsitámogatásra nincs pénz – jelentette ki Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője. Az ellenzéki politikus vasárnapi online sajtótájékoztatóján azt mondta: a nemzetközi sajtó és az űripari szakportálok szerint az Orbán-kormány százmillió dollárt, azaz mintegy 40 milliárd forintot készül arra költeni, hogy az amerikai Axiom Space segítségével embert juttasson az űrbe.

A Demokratikus Koalíció szerint elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor százmillió dollárból küldene embert az űrbe, miközben az ország „belesüpped a Fidesz által okozott megélhetési válságba”.

– Ha ez megtörténhet, akkor valóban fényévekre van Magyarország egy európai demokráciától – vélekedett Varga Zoltán. Az ellenzéki párt politikusa azt mondta: egy felelős kormány sohasem tenne ilyet egy megélhetési válság kellős közepén. „Ez a pénz jobb helyen lenne, ha akár a pedagógusok bérére, akár rezsitámogatásra költené a kormány” – véli Varga Zoltán.

Ahogy arról korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ESA (Európai Űrügynökség) miniszteri tanácsának ülésén is beszélt: a HUNOR program keretében, az amerikai Axiom Space Inc. együttműködésével, 2024 végén vagy 2025 elején harminc napos kutatási misszión vesz részt egy magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), amelynek során tizenkét magyar eszközt fog tesztelni és nyolc kísérletet végez magyar kutatócsoportok számára.