DK-s árnyékkormányinfó: rezsimoratóriumot szorgalmaznak

DK-s árnyékkormányinfó: rezsimoratóriumot szorgalmaznak

Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter és Kálmán Olga, az Árnyékkormány szóvivője tartanak Árnyékkormányinfót 2022. szeptember 26-án. (Képernyőfelvétel: DK Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Javaslatcsomagot állított össze a DK Dobrev Klára vezette árnyékkormánya, amelyet törvényjavaslatként be is nyújtanak majd az Országgyűlésben, bár tudják, hogy a fideszes többség le fogja szavazni azokat – hangzott el az árnyékkabinet első ülését követő sajtótájékoztatón.

A hvg.hu tudósítása kiemeli, az árnyékkormány szerint a válságot az Orbán-kormány okozza, nem külső tényezők. Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt rezsimoratórium bevezetését kezdeményezik, vagyis azt, hogy a lakossági fogyasztóknál 2023. június 30-ig senkinél ne lehessen kikapcsolni sem a gázt, sem az áramot, akkor sem, ha a fogyasztó nem fizet.

A DK szerint nem igaz, amit a kormány állít, hogy az átlagfogyasztásig a régi árak működnek, ugyanis az általuk megadott érték alacsonyabb, mint a tényleges átlagfogyasztás. Ezért szerintük a gáz esetében havi 288 köbméterig, az áram esetében 420 kilowattóráig kellene biztosítani a rezsicsökkentett árakat.

Ezzel együtt azt javasolják, hogy a gáz és az áram áfakulcsát csökkentse a kormány. A felhalmozott rezsitartozások esetében pedig szociális alapú kompenzációs támogatási rendszert vezetnének.

Elengedhetetlennek nevezték a kkv-k rezsiterheinek csökkentését. Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter felhívta a figyelmet, a rendszerhasználati díj jelentős emelése rejtett rezsiemelést jelent, ezért a 2022. január 1-jei szinten kellene rögzíteni a rendszerhasználati díjakat.

A DK az általa kiemelt fontosságúnak tartott európai minimálbér magyarországi bevezetését szorgalmazza, annak mértékére a mindenkori nettó kereset mediánértékének 60 százalékát javasolják. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi minimálbér 35 480 forinttal emelkedne.

Miután a 10-12-szeresére emelkedett energiaárak az önkormányzatokat is lehetetlen helyzetbe hozták, ezért elengedhetetlennek tartják a kormány segítségét, ellenkező esetben a helyhatóságok alapvető működése kerül veszélybe.

Az árnyékkormányinfóról készült videó ITT tekinthető meg: