DK: legyenek ingyenesek a balatoni strandok!

DK: legyenek ingyenesek a balatoni strandok!

Vízimentő az alsóörsi strandon 2020. augusztus 13-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy legyenek ingyenesek a balatoni strandok – jelentette be Kálmán Olga. A párt elnökségi tagja vasárnap online sajtótájékoztatón elkeserítőnek nevezte, hogy a mai fiataloknak, gyerekeknek szinte már elképzelhetetlen élmény a balatoni családi nyaralás, mert az egekbe szökő árakat a legtöbb család képtelen kigazdálkodni.

– Sok családnak már az is elérhetetlen álom, hogy akár vonattal egy napra strandolni menjen a tóhoz – mondta, megjegyezve, hogy „ami régen mindenki számára elérhető kikapcsolódás volt, mára a kiváltságosok luxusa lett: lezárt partszakaszokkal, fizetős strandokkal, több ezer forintos belépőjegyekkel”.

Kálmán Olga szerint „a Fidesz rátekerte a csápjait a Balaton-partra is”, és eljött az ideje annak, hogy ezeket lenyessék. Azt ígérte, hogy egy 2022-es kormányváltás után visszaadják a Balatont, a Velencei- és a Fertő-tavat az embereknek, minden olyan közös természeti kincset, amelyre „a fideszes elit magántulajdonként tekint, kerítéssel veszi körbe, lebetonozza, elhordja, és végezetül még ahhoz is van arcuk, hogy belépőt kérjenek mindezért”.

A politikus arról is beszélt, senki nem felejti el, hogy „felparcellázták a komplett Balatont, és fideszes üdülőtelepet építettek ki a saját társaságuknak”. Felidézte: a Balaton.hu portál összesítette a strandbelépő árakat, és Tihanyban „Mészáros Lőrinc strandja már korábban is kiverte a biztosítékot az áraival, idén is ők a legdrágábbak a Balatonnál a 6 ezer forintos beugrójukkal”. Hozzátette: a strandra sem saját napernyőt, sem saját nyugágyat nem lehet bevinni, ételt és italt sem, és labdázni sem lehet, viszont a VIP-fekvőhelyekért 40-60 ezer forintot kell fizetni.

– A forgatókönyv mindenhol ugyanaz: a közpénzen hízlalt oligarchák nyomott áron felvásárolnak mindent, kempinget, szállodát, kikötőt a Balatonon, aztán vissza nem térítendő állami támogatásból felújítják az ingatlanokat, végül még egy bőrt lehúznak a nyaraló emberekről – fogalmazott. – Az Orbán-kormány 50-70 százalékot vállal át „a cimborák turisztikai beruházásaiból” – mondta Kálmán Olga, aki sajtóhírekre hivatkozva azt állította: a Balaton körül „ma már átlagosan 5 kilométerenként van valamilyen érdekeltsége Mészáros Lőrincnek, Tiborcz Istvánnak, Garancsinak vagy Csányinak”.

A tévésből lett politikus szerint ugyanezt csinálják a Velencei-tóval is, ahol helyi beszámolók szerint sorra adják el a szabadstrandok területét, valamint a Fertő tóval is, ahol elbontották a nyaralótelepet, hogy egy természetvédelmi területen luxusszállodát építhessenek.