DK: Nem kérünk sem Putyin, sem Orbán emberkísérleteiből

DK: Nem kérünk sem Putyin, sem Orbán emberkísérleteiből

Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án (Fotó: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció az Európai Bizottsághoz fordul, hogy akadályozzák meg, hogy a magyar kormány a magyarokon kísérletezzen az orosz vakcinával – közölte online sajtótájékoztatóján a párt európai parlamenti képviselője.

Rónai Sándor felidézte, hogy a magyar kormány mintákat kért az orosz koronavírus elleni vakcinából, amelyről „az orosz kormány titkolózása miatt a tudomány ma szinte semmit sem tud”. Szavai szerint hiába int mindenkit óvatosságra a szakma, hiába a nemzetközi szaktekintélyek figyelmeztetései, a magyar kormány arra készül, hogy tesztelje ezt a vakcinát. Ezt pedig nagyon veszélyesnek tartja részben azért, mert a tesztelés „aláássa a vakcinákba vetett bizalmat”. Ráadásul így az orosz oltóanyag, miután Magyarországra került, eljuthat más európai országokba is, méghozzá minden európai bevizsgálás és engedély nélkül.

– Nem leszünk sem az orosz, sem más hatalom kísérleti egerei, nem fogjuk hagyni, hogy egy ismeretlen és kockázatos vakcinával kísérletezzenek a magyarokon – mondta a politikus. Azt fontosnak nevezte, hogy minél hamarabb legyen vakcina, de nem fontosabbnak annál, hogy az oltás működőképes és biztonságos legyen. – Nem kérünk sem Putyin, sem Orbán emberkísérleteiből, és nem kérünk a pánikkormány kapkodásából sem – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter csütörtökön közölte a Facebook-oldalán, hogy megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre, a magyar szakemberek elkezdhetik a vakcina tanulmányozását. – A kormány minden létező erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtöbb forrásból, a lehető legjobb és legbiztosabb minőségű, legjobb hatékonyságú és leggyorsabban elérhető vakcinát biztosítsuk a magyar emberek számára az életük és egészségük megvédése érdekében – mondta. Magyarország az első olyan európai ország, amely ilyen oltóanyagmintát kap. Tíz adag érkezett belőle, ezeket nagyon különleges körülmények között szállították légi úton Magyarországra.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője ugyanakkor azt mondta, nem javasolják a használatát.