DK: uniós pénzből indul a lakásfelújítási program?

DK: uniós pénzből indul a lakásfelújítási program?

Fotó: Farkas Norbert

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már szerdán elkezdtünk gyanakodni, hogy esetleg uniós forrásból finanszírozzák a Novák Katalin miniszter által bejelentett otthonfelújítási programot, mert alig valamivel a hírt követően megjelent az unió hasonló témában kiadott közleménye is – nyilatkozta lapunknak Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

A politikus azt követően beszélt a Magyar Hangnak, hogy közleményben szólították fel a kormányt, tisztázza, milyen forrásból költ a családok otthonfelújítási programjára. A dokumentum szerint a kormány pont akkor hirdetett lakásfelújítási programot, amikor az Unió is bejelentette azt. Az Európai Bizottság tervei szerint a következő 10 évben mintegy 35 millió épületet lehet felújítani. Nem sokkal a Bizottság bejelentése előtt a magyar kormány is meghirdetett egy programot, melyben gyermekes családok otthonfelújítását finanszírozzák.

A közlemény szerint a Demokratikus Koalíció ezért Novák Katalinhoz fordul, hogy megtudják, uniós pénzből vagy hazai forrásból segítik-e a magyar családokat? Kérdéseiket elküldték az Európai Bizottsághoz is, hogy kiderüljön, Magyarországon, uniós forrásból összesen hány épületet lehet majd korszerűsíteni.

Rónai Sándor szerint az is nehezen érthető, hogy miért különböztetik meg a családokat aszerint, hogy nevel-e még gyermeket, hiszen az uniós program lényege az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Vagyis a program nem elsősorban családpolitikai program, hanem környezetvédelmi. Annál is inkább fontos lenne a lépés ebben az ügyben, mert az összes kibocsátás 36 százalékáért a nem megfelelően szigetelt épületek a felelősök. 

A politikus arra is emlékeztetett, hogy a tegnap bejelentett uniós program méltó utódja lehet a 2010 után megszüntetett panelprogramnak, ahol a felújítási költségek harmadát az unió, harmadát a magyar állam állta, és a tulajdonosoknak csak egyharmadni költséget kellett kifizetni.