Dobrev Klára: Ha mindig rettegünk Orbán Viktortól, akkor mindig így maradunk, ahogy vagyunk

Dobrev Klára: Ha mindig rettegünk Orbán Viktortól, akkor mindig így maradunk, ahogy vagyunk

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a DK XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Alaptörvény alkotmányellenes, ezt deklarálni kell a kormányzás legelején - mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje a 444.hu-nak adott interjúban. Szerinte ennek megfelelően új alkotmányra lesz szükség, amelyet „a kétharmadnál is szélesebb konszenzussal, a tömegek bevonásával” kell megalkotni, és a végén népszavazással kell hitelesíteni. 

Dobrev Klára szerint az alkotmányellenes törvényeket akár egyszerű többséggel is hatályon kívül kell majd helyezni, mert azok akadályozzák a népakarat érvényesülését. – Az alkotmányellenes passzusok olyan helyzetet eredményeznének, hogy a Fidesz elveszti a választásokat, mégis, ellenzékből tovább kormányozhat, ami nyilvánvaló abszurditás – fogalmazott, azt is hozzátéve, hogy amíg nem születik új alkotmány, addig Alkotmánybíróság jogkörét a parlament venné át.

A Demokratikus Koalíció jelöltje azt mondta, az alkotmány feles többséggel való megváltoztatását már felvázolta az európai nagyköveteknek is. – Már át is adtam nekik egy dokumentumot, amelyben összefoglaltuk az alkotmányos dilemmát, és ezt folytatni fogom az előválasztás után. Szeretném, ha az előválasztás után ősszel Európában elkezdődne egy nemzetközi vita, hogy mit lehet ilyen valóban rendkívüli helyzetben tenni – mondta.

Szerinte például azért tekinthető rendkívülinek a helyzet, mert a jogállamiság megsértése miatt Magyarország nem kaphatja meg az uniós támogatásokat. – Hogy megkapja, biztosítania kellene a korrupció üldözését: független bíróságra, pártatlan ügyészségre és szabad médiára van szükség. Orbán Viktor ezt nem tudja nyújtani, erre ő már nem képes. Ha a következő kormány azt mondja, hogy elnézést, de nem tudunk mit tenni, nincs kétharmadunk, minden úgy marad, ahogy van, akkor az Európai Unió nem fogja odaadni a pénzeket, hiszen nem kap garanciákat, hogy ezek a pénzek oda kerülnek, ahova valók – fogalmazott.

Dobrev Klára szerint egy egyszerű többséggel végigvitt alkotmányozás terve nem vezetne a szavazók lemorzsolódásához, valamint rendbontáshoz sem. – Az emberek inkább elbizonytalanodtak: „á, minek menjek el szavazni, úgyse fog változni semmi. Hiába szavazunk mi, akkor is Mészáros Lőrincé marad a Balaton, Polt Péter ott fog ülni, Tiborcz István sosem fog bíróság elé kerülni.” Az apátia, a kilátástalanság és a belenyugvás volt Orbán legerősebb szövetségese. Ezért azt is gondolom, hogy felrázzuk az embereket, hogy lehet változás, lehet kormányváltás, és le lehet bontani az Orbán-rendszert – mondta. Azt is megjegyezte: Nem félek attól, hogy zavargások lesznek. Ha mindig rettegünk Orbán Viktortól, akkor mindig így maradunk, ahogy vagyunk.

Az előválasztással kapcsolatban Dobrev Klára azt mondta, a DK is hozzájárult a kapacitásbővítéshez, amire azért volt szükség, mert olyan sokan vettek részt a procedúrán, hogy a rendszer nem bírta a terhelést. A Partizánban szerinte végül azért nem rendeznek miniszterelnök-jelölti vitát, mert az ATV-nek és az RTL-nek sokkal nagyobb az elérése. A politikust egyébként korábban több alkalommal is hívta a Partizán interjúra, de a felkérést nem fogadta el, az internetes csatorna felvétele ugyanis 4 órát venne igénybe. Ezúttal megígérte, elmegy majd a Partizánba is. 

 

 

Címkék: interjú, Dobrev Klára