Dobrev Klára: A Fidesz rém okosnak tartja magát, ám azt nem tudja, hogy mi még okosabbak vagyunk

Dobrev Klára: A Fidesz rém okosnak tartja magát, ám azt nem tudja, hogy mi még okosabbak vagyunk

Dobrev Klára (Fotó: Demokratikus Koalíció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kormányzóképesség, határozottság, tapasztalat, nemzetközi háttér – Dobrev Klára szerint ő ezekben jobb, mint ellenzéki versenytársai. Interjút adott a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje a Népszavának, amelyben azonnal elhárította azt a fideszes kommunikációs panelt, hogy az ellenzéki összefogásban mindent a férje, Gyurcsány Ferenc irányít. Szerinte ez csak azt jelzi, hogy a Fidesznek nincs új ötlete. Ugyanezzel a narratívával szemben az ellenzék nyerni tudott az önkormányzati választáson Budapesten és a legtöbb vidéki nagyvárosban, és szerinte így lesz ez 2022-ben az országban is.

Az interjúban elmondta, számított arra, hogy Karácsony Gergely is indul miniszterelnök-jelöltként, de arról nem tudott, hogy új mozgalmat is indít, amit egyébként nem tart bajnak. Azon még nem gondolkodott, hogy a 99 Mozgalom hatással lehet-e a DK-ra, de azt jónak tartja, ha több mozgalom van az ellenzéki oldalon, ő is a „Sokak Magyarországával” kampányol.

– A Fidesz kormány hatalomgyakorlása miatt nagyon kevesen vannak, akik jól jártak az elmúlt években, de a többség küszködik – a politikus szerint az ellenzéki pártok mind ebben látják a fő problémát.

Azzal kapcsolatban, hogy van-egyáltalán mozgástere egy ellenzéki kormánynak, úgy vélekedett, hogy van, méghozzá sokkal nagyobb, mint a Fidesz gondolná. – Arra fogunk felhatalmazást kérni a választópolgároktól, hogy az elrabolt vagyonokat, köztük az egyetemeket visszavegyük, a jogállami kereteket visszaállítsuk – fogalmazott, ugyanakkor elzárkózott attól, hogy a jogtechnikai részletekről beszéljen. Erről csak a választás után szeretne beszélni, de – mint hangsúlyozta –, komoly műhelymunkával alakítják a menetrendet. – Tudom, hogy a Fidesz rém okosnak tartja magát, ám azt nem tudja, hogy mi még okosabbak vagyunk – tette hozzá.

A politikus szót ejtett még a közös ellenzéki programról, a közös koalíciós kormányzás nehézségeiről. Szerinte az ebből fakadó kompromisszumok valójában előnyösek, csak „Orbán már-már meggyőzte az országot arról, hogy a viták rossz, káros dolgok”.

A szövetkező ellenzéki pártok mindannyian egy normális, parlamentáris, európai demokráciát szeretnének, így az előválasztás közben is „vigyáznak egymásra, a futóknak sem jut eszükbe, hogy verseny közben elgáncsolják egymást”. Szerinte őmellette szól a kormányzóképesség, határozottság, tapasztalat, nemzetközi háttér, de a többi jelölt másban jó, rosszat pedig egyikükről sem hajlandó mondani.

Szót ejtett arról is, hogy a médiában az ellenzék nem kap akkora teret mint a kormány, így „az emberek túlnyomó többségének fogalma sincs róla, mi a valós helyzet. Jól mutatja ezt az a felmérés is, amely szerint a megkérdezettek jelentős része nem is hallott arról, hogy miközben a kormány sikerpropagandáját fújja, addig a járványban meghalt áldozatok számának tekintetében világelsők lettünk.”

Szerinte az áprilisi választáson rendszerváltást kell végrehajtani, mert a Fidesszel nem lehet kompromisszumot kötni, „Orbán csak akkor érzi magát győztesnek, ha mindenki más a padlón van rajta kívül. A DK európai parlamenti képviselője viszont abban hisz, akkor tud tartós lenni egy politikai rendszer, ha abban mindenki megtalálja a maga igazát.

Ezzel magyarázza azt is, hogy az ellenzéki előválasztásnak csak győztesei lesznek. Ő győzelemre készül, oka a szomorkodásra pedig csak egy embernek lesz. Ez a valaki pedig Orbán Viktor.

Mint korábban megírtuk, az ellenzéki előválasztásra Dobrev Klárán kívül már bejelentkezett Jakab Péter, a Jobbik és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, valamint Karácsony Gergely főpolgármester a Párbeszéd, az MSZP és az LMP támogatásával. El fog indulni még Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és folynak a tárgyalások Pálinkás József volt akadémiai elnökkel.