Dobrev Klára bemutatta árnyékkormánya tagjait

Dobrev Klára bemutatta árnyékkormánya tagjait

Dobrev Klára és az árnyékkormánya jelen lévő tagjai 2022. szeptember 19-én, Budapesten (Fotó: Hutter Marianna/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincsen más lehetőség arra, hogy az emberek jobban éljenek, mint hogy Orbán Viktornak buknia kell – mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője árnyékkormánya tagjainak bemutatására összehívott hétfői sajtótájékoztatóján. A Demokratikus Koalíció, mint a legerősebb ellenzéki párt, egyértelmű alternatívát kínál az Orbán-kormánynak – mondta.

A kormányzás politikai feladat, a kormány tagjai politikusok lesznek. „A politika is egy szakma. Lehet jól csinálni, és lehet rosszul csinálni. A politikus feladata, hogy az egymásnak egyébként néha ellentmondó szakértői vélemények, javaslatok, alternatívák közül döntsön, hogy az ő és a kormányának értékrendje – mert a politika értékekről szól –, az ország céljai, az ország boldogulása szempontjából mi a legfontosabb feladat” – fogalmazott Dobrev Klára. „Nincsen más lehetőség, mint az, hogy visszaadjuk a politika tisztességét, visszaadjuk a politika becsületét. Felkészült, okos, tisztességes politikusokkal.” – tette hozzá.

Az árnyékkormány politikai értékeit tegnap már bemutattam: hazafias, baloldali és demokratikus – mondta – Én azzal értek egyet, ha a kormányt választott képviselők, politikusok alkotják. A brit parlamentnél is így van, a brit demokráciát, az ottani árnyékkormányt tekintettük példának.

Az árnyékkormány tagjai a következők lesznek: 
Molnár Csaba DK-s EP-képviselő lesz a kancellária miniszter
Bodnár Zoltán egykori MNB-alelnök a pénzügyminiszter
Rónai Sándor DK-s EP-képviselő a külügyminiszter
Arató Gergely DK-s parlamenti képviselő a kormányprogramért felelős miniszter
Mustó Géza DK-s kőbányai önkormányzati képviselő a belügyminiszter
Kordás László DK-s parlamenti képviselő, a Magyar Szakszervezeti Szövetség volt elnöke a bér- és munkaügyi miniszter
Gy. Németh Erzsébet DK-s parlamenti képviselő a szociális és nyugdíjügyi miniszter
Komáromi Zoltán DK-s parlamenti képviselő az egészségügyi miniszter
Varju László DK-s parlamenti képviselő az energia- és rezsiügyi miniszter
Dávid Ferenc DK-s parlamenti képviselő, a VOSZ volt főtitkára a gazdasági miniszter
Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselő a honvédelmi miniszter
Oláh Lajos DK-s parlamenti képviselő a környezetvédelmi és klímaügyi miniszter
Benedek Szilveszter, a DK agrárkabinetjének vezetője és Veszprém megyei közgyűlési képviselője a mezőgazdasági miniszter
Barkóczi Balázs DK-s parlamenti képviselő az oktatási miniszter
Szaniszló Sándor DK-s XVIII. kerületi polgármester az önkormányzati miniszter
• A vidéki önkormányzatokért felelős főtanácsadó: Szitka Péter kazincbarcikai polgármester. A sport is hozzá tartozik
• az árnyékkormány szóvivője: Kálmán Olga

Vadai Ágnes és Barkóczi Balázs sem nem tudott a színpadra állni, mert mint Dobrev Klára elmondta, előbbi jelenleg is feladatot teljesít a világ másik felén, ahogy utóbbi is, ő az Egyesült Államokban folytat megbeszéléseket. Egyébként Bodnár Zoltán az egyetlen olyan tagja az árnyékkormánynak, aki nem választott képviselő. 

Dobrev Klára: Felesleges most már visszafelé tekingetnünk

Dobrev Klára újságírói kérdésre elmondta, az árnyékormány aktivitása az olyan szokásos tevékenységekben is meg fog nyilvánulni, mint sajtótájékoztatók megtartása vagy éppen szakmai egyeztetések. Lesznek például árnyékkormány-infók is. Ugyanakkor szerinte egy politikus, ha jól végzi a dolgát, akkor munkája 20 százaléka kommunikáció, a többi viszont munka. Egy másik kérdésre úgy válaszolt, hogy szerinte is kevés a nő az árnyékkormányában, ezzel ő sem elégedett, mert szeretné bátorítani a nőket a politikai életben való részvételre, hogy induljanak el tisztségekért is. Elmondta, saját közösségében is azt látja, az aktivisták többsége nő, de amint választott tisztséget kell vállalni, valahogy inkább elfogynak és férfiak kerülnek erre a posztra. 

Dobrev Klára az ellenzék számára lesújtó választási eredmény után most állt először a sajtó nyilvánossága elé. A Magyar Hang így megkérdezte tőle, mi a DK, illetve személyesen ő és Gyurcsány Ferenc pártelnök felelőssége a kudarcban. – Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben Magyarországon teljesen felesleges most már visszafelé tekingetnünk, felelősöket keresnünk, viszont annál fontosabb egy-két tapasztalatot leszűrnünk a jövőre – mondta. Szerinte az egyik tapasztalat, az az, hogy Magyarországon határozott baloldali alternatívára van szükség Orbán Viktor neokonzervatív gazdaság- és társadalompolitikája után, ezzel lehet megszólítani a választókat. A másik, hogy egy erős, emberileg, szakmailag és politikailag egységes alternatívát tudjanak mutatni az ellenzéki szavazóknak, szerinte emiatt is alakult meg az árnyékkormány.

Lapunk további kérdésére, miszerint Gyurcsány Ferenc miért nem tagja az árnyékkormánynak, Kálmán Olga szóvivő válaszolt, aki szerint a pártelnök számtalanszor elmondta az elmúlt években, nem kívánna kormányzati szerepet vállalni.

És hogy miért nem volt pártközi egyeztetés a többi ellenzéki párttal, mikor a DK mindig erősen szorgalmazta az összefogást, ezek szerint nem kívánnak-e olyan szorosan együttműködni a többi párttal? Dobrev szerint az egyik legfontosabb demokratikus alapérték, hogy a politika értékek világa sokszínűség, ezt az ellenzéki oldal politikusai értik és ismerik, Orbán Viktor sajnos nem. Szerinte az Orbán-kormány után olyan kormány jöhet, ahol több fajta politikai értéket képviselő pártok kerülhetnek kormányra, ezért fontos, hogy meglegyen az egymással szembeni türelem, ami a DK-ban meg is van. „Egy dolgot nem tudtunk most tenni, nem tudtunk várni, mert a rezsiszámlákat ma, holnap és a jövő héten nyitják ki az emberek” – mondta, sorolva az ország nehézségeit. Ezért nem látták sem lehetőségét, sem okát a pártközi egyeztetésnek, de barátsággal és nyitottsággal várja azokat, akik részt vennének az árnyékkormány munkájában.  

Kálmán Olga ehhez azt tette hozzá: a többi ellenzéki párt vezetője több alkalommal is arról nyilatkozott az elmúlt hónapokban, nem most van itt az ideje az ellenzéki együttműködésnek, ám Magyarország most van bajban, most kell reményt nyújtani. És hogy lesz-e azért közös október 23-a? Erről még nem volt szó Kálmán Olga szerint.

A sajtótájékoztató után Molnár Csaba és Kálmán Olga háttérbeszélgetést tartott a sajtó képviselőinek az árnyékkormányról, erről az eseményről itt olvashat.