Dobrev Klára az utcára hívja a magyarokat október 23-án

Dobrev Klára az utcára hívja a magyarokat október 23-án

Dobrev Klára (Fotó: Demokratikus Koalíció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eljött az ideje, hogy október 23-án mindannyian tiltakozzunk. Csendben vagy határozottan, de utcára magyar! – jelentette be Dobrev Klára a Facebookra feltöltött videójában. – Nem lenne őszinte a szabadságról való küzdelemről való megemlékezésünk, ha látva mindazt, ami most hazánkban történik, szótlanok és tétlenek maradnánk – tette hozzá. 

A DK árnyék-miniszterelnöke szerint jövő vasárnap birtokba kell venni az utcákat, tereket. – Aki tud tüntessen, akinek ez nem lehetséges, menjen ki az utcára sétálni és beszélgetni, barátokkal, idegenekkel. Beszélgessetek az országról, közügyeinkről. Hangosan tiltakozva vagy csendben, de elszántan. Keressétek meg és csatlakozzatok a hozzátok legközelebbi tüntetéshez vagy csak menjetek ki sétálni, beszélgetni a közterekre – jelentette ki a politikus.

Dobrev úgy fogalmazott, hogy megadás helyett a küzdelem útját kell választani, majd azzal fejezte be mondandóját: „Október 23-án utcára magyar!”

Nemcsak a DK küldi utcára az embereket a nemzeti ünnepen, azon a napon folytatódnak a több hete tartó pedagógustüntetések is. 

Szolidaritási tüntetést szervez a tanárok mellett az Adom Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete október 23-án, 16 órakor a budapesti Kálvin térre, ahonnan a Műegyetem rakpartra vonulnak majd. – A magyar oktatási rendszer sose cipelt ennyi súlyt egyszerre a nyakában: alulfizetett tanárok tanítanak elavult tananyagot, kimerült és traumatizált diákoknak, rosszul szigetelt épületekben, 14-16 fokos hőérzetben. Az elmúlt években számtalan csoportnak hagyta az érdekeit figyelmen kívül a kormány. Sőt, egész tömegeket alázott meg, és hagyott magára az ország vezetése. Ezért most, október 23-án együttesen demonstráljuk erőnket – közölték a Facebook-esemény leírásában. 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) október 14-én már tartott országos sztrájkot, ezen a tanárok magasabb béreket, a munkaterheik csökkentését és a sztrájktörvény visszaállítását követelték, illetve azt, hogy vegyék vissza azt az öt tanárt, akiket a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból azért rúgtak ki, mert részt vettek a polgári engedetlenségben.