Dobrev Klára kiállt a közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt mellett

Dobrev Klára kiállt a közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt mellett

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (j2), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b) és Rónai Sándor (j), a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A DK EP-képviselője, Dobrev Klára üzent az ellenzéki pártoknak és alkalmatlannak nevezte a kormányt, ami csak „kéz- és nyunyókamosási tanácsokat” tud adni ingyenes tesztelések helyett.

Online tartotta évadnyitó rendezvényét a koronavírus-járvány miatt a Demokratikus Koalíció (DK). A rendezvényen felszólalt maga a pártelnök – egyben volt miniszterelnök – Gyurcsány Ferenc, illetve Dobrev Klára is, a párt európai parlamenti képviselője. A rendezvény felépítéséből látszott, nem Gyurcsány, hanem Dobrev – akit sokan a DK jövendőbeli, magát majd az előválasztáson megmérettető miniszterelnök-jelöltjének tartanak – beszéde volt az igazi attrakció. Ugyanis nemcsak, hogy őt hagyták meg a rendezvény fináléjára, de hosszabban és több konkrétumot is említve beszélt, mint Gyurcsány.

Gyurcsány: Nem szállt a fejünkbe a dicsőség

Gyurcsány Ferenc arról beszélt, szerinte a haza egyre kevésbé lett az otthonunk, több lett a veszekedés, a megbélyegzés, a küzdelem.
– Mostanság a közéleti vitában azt mondják nekünk, azt kell megvédeni, ami keresztény – jegyezte meg hozzátéve, óvatosan kell bánni a fogalmakkal, hiszen közös örökségünk a kereszténység, aminek egyik lényege, hogy semmi olyasmit ne tegyünk, amit nem szeretnénk, hogy velünk is tegyenek. Ehhez képest azok, akik „politikai jelszót” csináltak a kereszténységből, bunkósbotként használják azt. – Nem lehet úgy bánni emberekkel, diákokkal, tanárokkal, tudósokkal a kereszténység nevében, hogy az ellentmond mindannak, amit ez a hagyomány ránk hagyott – mondta.

Szerinte az ellenzéki pártok, akik most közösen indulnak el az új haza megteremtésére irányuló útra, sok helyről érkeztek, sokféleképpen gondolkodnak egy sor részletről, „ez így van otthon is”, de a lényegről – nemzeti konzervatív hazafiak, mérsékelt jobboldaliak, zöldek, szabadelvűek, baloldaliak – egyféleképpen gondolkodnak, hogy a megértés otthonát kell teremteni a hazából, és ennek érdekében együtt kell működni. Úgy vélte, az általa demokratikusnak nevezett ellenzék az elmúlt másfél évben messzire jutott, „végre okos, felelős együttműködés és párbeszéd van” a pártok közt. Azért – bár nem említette a Momentum nevét, de nyilvánvalóan rájuk is utalva – megjegyezte: természetesen vannak fiatalok, akik nagy dühvel érkeztek ebbe a küzdelembe, míg vannak, akik más történelmi hagyományokat tartanak fontosnak, de van valami, ami összeköti őket: vissza akarják adni a hazát valamennyiünknek.

Leszögezte: sok év munkájával a DK mára sokszázezer ember, talán egymillió ember támogatását is bírja, „de nem szállt a fejünkbe a dicsőség, az enyémbe se”, a nagyobb támogatás nem több jogot, hanem több felelősséget jelent.

Dobrev: Közös lista, közös lista, közös lista

Dobrev Klára Gyurcsányhoz hasonlóan elmondta, a mai kormány leváltása önmagában nem cél, hanem eszköz, és a kormányváltók sok helyről fognak érkezni, ez így természetes. Bár egy demokráciában egymással is versengenénk az ellenzéki pártok, de Magyarországon nincs demokrácia, a képlet leegyszerűsödött az „önkény vagy demokratikus szabadság” kérdésére, ők maguk az utóbbiért küzdenek. – Ahogy elnézem Orbán Viktort, talán az zavar a legjobban a személyiségében, hogy senkit soha nem akar megérteni, hanem mindenkit leigázni akar, legyőzni, megsemmisíteni, megalázni – jegyezte meg hozzátéve, megértőbben kell fordulnia az embereknek és a pártoknak egymás felé.

Szerinte a politikai szereplőknek is eltér a múltja, adódik ez például generációs különbségből vagy éppen abból, hogy eltérően láthatják az unió jövőjét. – Mi sem természetesebb, hogy az újak sok mindent rossznak gondolnak a múltról és sok mindent másképp akarnak csinálni, pont ilyenek voltunk mi is – mondta ugyancsak név szerint nem említve a Momentumot, de nyilvánvalóan rájuk is gondolva. Ám szerinte a világ nem fekete és fehér, és ő a maga részéről nagyon szívesen beszéli meg a partnereivel, hogy annak idején mit csináltak jól és miben tévedtek. – Ha villongás, veszekedés nélkül tudunk beszélni múltról és jövőről, az azért van így, mert demokraták vagyunk, és éppen erre van szüksége Magyarországnak – szögezte le.

Így Dobrev szerint ahhoz, hogy ezt az új világot megteremtsék, még hosszú az út, közös ajánlatot, közös programot kell adniuk az országnak, amihez a lehető legvilágosabban és legegyszerűbben kell beszélni. – Egy-egy ellen: egy közös jelölt, egy közös lista és egy közös miniszterelnök-jelölt kell – mondta, majd beszéde során később többször is megismételte a „közös lista-közös győzelem” gondolatát.

A DK EP-képviselője több más aktuális kérdésre is kitért:

– „Az a kormány, amely az első iskolai napon több hónap rákészülés után még mindig csak kéz- és nyunyókamosási tanácsokat tud adni a szülőknek és pedagógusoknak, az alkalmatlan” – mondta gyakorlatilag odaszólva Müller Cecília országos tiszti főorvosnak is, aki korábban a gyerekek játékaira utalt „nyúnyokaként” egy pár hónappal korábbi, ám a szóhasználat miatt elhíresült sajtótájékoztatón. Szerinte „nem kell feltalálni a meleg vizet”, szét kell nézni Európában, hogy lássuk, az iskolák biztonságos újranyitásának egy módja van: gyors és ingyenes tesztelés. Dobrev elmondta, a DK azt is követeli, valamennyi veszélyeztetett polgárnak biztosítsa egy napon belül a kormány az ingyenes tesztet, és valamennyi fertőzöttel kapcsolatba került ember is részesüljön a tesztelési lehetőségből.

– Európában szerinte mindenhol meghosszabbították a támogatási programokat, egyedül Magyarországon nem segít az állam a válságos időkben, így ez a kormány „nem nemzeti és a legkevésbé sem keresztény”, „hanem önző, érzéketlen, az oligarchák, az árulás kormánya”.

– Az SZFE-re kitérve azt mondta: szokatlan és felemelő dolog történt, „a hódító erőszaktevőt ellenállók várták”, az egyetem önállósága nemcsak az egyetem, de a szabad Magyarország ügye is, mert Orbánék „szabadnak és nemzetinek hazudott bégetést szeretnének”.