Dobrev Klára: Orbán Viktor a történelem nagy vesztese lesz

Dobrev Klára: Orbán Viktor a történelem nagy vesztese lesz

Dobrev Klára (Fotó: Demokratikus Koalíció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többgyermekes családanyaként dilettánsnak tartja a kormány családtámogatási programját, és ha bejut az Európai Parlamentbe, megszavazná a hetes cikkelyt Dobrev Klára. A Demokratikus Koalíció EP-listavezetője a Magyar Hangnak adott interjújában azt mondta, hogy a Fideszt, és nem az MSZP-t kell legyőzni az európai parlamenti választásokon, a Jobbikkal pedig szerinte csínján kell bánni. Kiáll amellett, hogy az Európai Egyesült Államok létrejötte nem gyengítené, hanem erősítené Magyarországot.

– A legutóbbi európai parlamenti választás alkalmával éppen pártja elnöke, egyben férje azt találta mondani, hogy senki se aggódjon Gurmai Zita miatt, mert nem szépségversenyen indulnak. Jóval előtte volt egy hasonló kiszólása az öregecske feleségek lecseréléséről. Kiosztotta otthon a férjét ezek miatt?
– Feri szereti az iróniát, kifordítani a mondatot eredeti jelentéséből, és szamárfület mutatni. Persze nem veszélytelen eszköz ez a nyilvános beszédben. Nyilván magára a kérdésre vagy éppen a feleségekről szóló mondat folytatására, miszerint a rossz gyereket meg jóra cserélnék, már senki sem emlékszik. Egy biztos, ez számunkra, számára tanulópénz volt.

Hangzatos, de alig értelmezhető - gyorselemzés Orbán Viktor hét pontjáról | Magyar Hang

A miniszterelnök gyakran él olyan retorikai eszközökkel, hogy beszédeiben létező dolgok megvalósítását és nem létezők eltörlését kéri. Jórészt most is ez történt.

– Melyik volt az a pillanat, amikor úgy érezte, itt az idő kiállni a frontvonalba, és vezetőként beleállni egy komoly politikai csatározásba?
– Régóta politizálok. Jártam az országot, és magyaráztam, hogy én milyen Magyarországban hiszek. Amikor megtámadtak, felvettem a kesztyűt, és megvédtem magam. Ha kellett, bíróságon, ha kellett, nyilvános válaszokkal a közösségi médiában vagy sajtótájékoztatón. Évek óta benne volt a levegőben, hogy még ennél is aktívabb szerepet vállaljak a Demokratikus Koalíció politikájának alakításában, képviseletében. Folyamatosan kérdezgettek a baloldal politikusai, szimpatizánsai, miért nem lépek előre, de sokáig úgy véltem, amit csinálok, az éppen elég a magyar közéletben. Ám amikor a tavalyi, újabb kétharmados fideszes győzelem másnapján felébredtem, belém nyilallt, mekkora pofont kapott a demokratikus Magyarország. Akkor úgy keltem fel, ide nekem az oroszlánt is. Az elmúlt egy hónapban rengeteg visszajelzés igazolta nekem, hogy helyes döntést hoztam.

– A DK-nak nagy szüksége lehetett erre a döntésre, a különböző felmérések alapján ugyanis a párt egyetlen igazán ismert arca, Gyurcsány Ferenc az ország legmegosztóbb politikusa…
– A baloldali szavazók nagy része tisztában van azzal, hogy a DK nem egyedül Gyurcsány Ferencből áll, legyen elég csak Molnár Csabát, Vadai Ágnest, Varjú Lászlót vagy akár Niedermüller Pétert említeni. Csak a kormánypárti médiának az érdeke, hogy úgy írjanak, mintha ezek a politikusok nem is léteznének. Nem véletlen, hogy a listavezető szerepem bejelentését követően Dobrev Klárából hirtelen kizárólag Gyurcsányné lettem, ami inkább szánalmas, mint vicces. De tegyük helyre a dolgokat! A legutóbbi Medián-felmérésben csak Karácsony Gergely népszerűbb ellenzéki pártvezető, mint ő. Mindenki más kevesebb választót vonz. Ez a valóság.

Szanyi Tibor: Az unió be kívánja fejezni a fideszes oligarchia hizlalását | Magyar Hang

Mire fókuszálnak a magyarországi pártok az EP-kampányukban? Interjúsorozatunkban erről is kérdeztünk tőlük. Uniós közbeszerzések, migráció, brexit, közös hadsereg és szociális ügyek - többek között e témákról beszélgettünk Szanyi Tibor szocialista EP-képviselővel. EP-választási ráhangoló, 1. rész. - A jelentés amiatt is kritikákat kapott, hogy számos megállapítása már idejétmúlt, egyes felvetései, például Magyar Gárda, már nem aktuálisak.

– Akkor minek nevezné őt, ha nem megosztónak?
– Ő egy karakteres politikus, és ebből adódóan van, aki szereti, van, aki pedig nem. De a világot a karakteres politikusok alakítják, változtatják meg. Egy pártnak az a jó, ha minél több politikusa ismert, minél színesebb, sokrétűbb, annál több embert tud megszólítani. Ma nehezen jönnek új emberek a politikába. Talán azért is, mert olyan diktatórikus világot élünk, ahol a hatalom számára minden megengedett a rendőrségen és a bíróságon át egészen a titkosszolgálatok felhasználásáig a politikai ellenfeleik kel szemben. Bibó István mondta, hogy az a demokrata, aki nem fél azoktól a veszedelmektől, melyek azáltal válnak valódivá, hogy félünk tőlük.

De ez nem ez a helyzet. Itt valóságos fenyegetettséget jelenthet, ha ellenzéki vagy. Mégis azt mondom, az az igazi demokrata ma Magyarországon, aki bár lehet, hogy fél a hatalom megtorlásától, mégis tenni mer. Nem állítom, hogy az elmúlt évek után, amikor szinte csak a műemlékvédelem nem próbált engem és a férjemet lejáratni, hogy nem félek. De, félek, de ezek a támadások egyben meg is erősítenek. Csak akkor lesz itt változás, ha egyre többen fogunk erőt meríteni a támadásokból.

– Két maximálisan hű és szinte katonásan mozgósítható politikai tábor van ma Magyarországon: a Fidesz és a DK tábora, a különbség maximum a nagyságrendben van, és nem az önök javára…
– A DK jól szervezett, egységes párt. Sok munka van benne. Megalakulásunk óta ugyanazon célok mentén haladunk, nincsenek ebben az útban cikcakkok, szemben a Fidesszel, ahol egyszer szeretik Nyugat-Európát, és utálják az oroszokat, utána ez pont fordítva igaz. Egyszer tapsolnak a közös európai határvédelemnek, utána tiltakoznak ellene. A DK politikai elvszerűsége, amit a kezdetektől fogva követ, a garanciája annak, hogy stabil a táborunk, amely követi a közösen kialakított irányvonalat. A Fidesz-tábor ebből a szempontból teljesen más, hiszen napokig lehetne sorolni, miben változtatta meg Orbán Viktor a véleményét az elmúlt három évtizedben, és tábora ennek ellenére hűségesen követte.

Gyöngyösi Márton: A Fidesz a lehető legálságosabb módszerekkel fogja támadni a pártunkat | Magyar Hang

Biztonságos Európát, szabad Magyarországot! címmel a Jobbik már tavaly év végén bemutatta az európai parlamenti (EP) választási programját. Migráció, uniós forrásfelhasználás és bérunió - főképp e témákat érintettük Gyöngyösi Mártonnal, a párt frakcióvezetőjével, akit a legutóbbi szivárogtatásról is kérdeztünk. EP-választási ráhangoló, 2. rész.

– Ha már hiányolja a politikai cikcakkot a DK-nál, akkor beszéljünk egy kicsit a Jobbikhoz fűződő viszonyáról is, hiszen a 2006-os őszi események, illetve számos nácizó, antiszemitázó nyilatkozatuk miatt kissé nehezen képzelhető el az együttműködés…
– A Jobbiknak mint pártnak, illetve jó néhány politikusának rengeteg vállalhatatlan tette volt, ezt nem kell elhallgatni. Örülök, ha ma mást képviselnek és tesznek. Nekem azonban mindez kevés, sokkal erőteljesebb kiállást szeretnék látni, hallani tőlük. Más kérdés, hogy a Fidesz által felépített diktatúrában, ebben az egypárti választási rendszerben vannak olyan ügyek, amelyek közösek, például a demokrácia és a sajtószabadság ügye. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogyha ezekben egyet is értünk, akkor a DK és a Jobbik politikai szövetséget kötött volna. Közösen küzdünk a parlamentben, ha úgy adódik, egy színpadon tiltakozunk Orbán rendszere ellen. És ez rendben is van.

– Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban a felmérések azt mutatják, csak összefogva, közös listával győzhetik le esetleg a kormánypártokat. Reális, hogy egy az egy ellen állnak fel a települések döntő többségében? Vagy arról van inkább szó, hogy a győzelemért bármit?
– Először is nem a győzelemért, hanem azért kell összefogni, hogy Magyarország újra demokratikus állam legyen, ami azért nagy különbség. A fő kérdés nem az, hogy le kell győzni a Fideszt, hanem az, hogy milyen a Fidesz után következő Magyarország. Ebben pedig én nem látok kompromisszumot, és a választási siker után kizárólag olyan partnerekkel szabad együttműködni, akik minden ember méltóságát tiszteletben tartják. De az őszi önkormányzati választásokkal most nem foglalkozom, hiszen minden idegszálammal az EP-választásokra koncentrálok, ahol pedig a fent említett összefogásról szó sincs.

Jávor Benedek: Nem a migráció a legfontosabb kérdés Európában | Magyar Hang

A közelgő európai parlamenti választás belpolitikai tétje, hogy egy jó szerepléssel lendületet tud-e venni az ellenzék az őszi önkormányzati választás előtt, míg uniós szinten az a fő kérdés, sikerül-e a Fidesznek nagyobb teret nyernie a Néppártban, ezáltal radikalizálni a pártszövetséget - fejtette ki lapunknak Jávor Benedek.

– Mennyire tartja zavarónak a baloldal szempontjából, hogy mind többen beszélnek a pártokba beépített fideszes téglákról?
– Az elkövetkezendő hetekben a mostani beszélgetésünket is beleszámítva tőlem olyan mondatot nem fog hallani, amellyel bármelyik ellenzéki pártot vagy annak politikusát kritizálni fogom. Annyit hozzáteszek, nem véletlenül az a pártunk szlogenje, hogy Orbánnal nincs alku, a DK a lehető legelkötelezettebb ellenzéki párt, és soha semmilyen módon nem kötöttünk alkut a kormánypártokkal.

– Azért ne „folytsa” magába: büszkeséggel töltené el, ha legyőznék az MSZP-t a választásokon?
– Engem két dolog töltene el büszkeséggel: ha a DK nagyon jól szerepelne, és a Fidesz kisebbségbe szorulna. Nekem egyetlen feladatom van az elkövetkezendő hetekben: az, hogy minél több szavazót a DK európai politikája mellé állítsak. Ugyanakkor végig odafigyelek arra, hogy a munkámmal egyben azt is segítsem, hogy a teljes ellenzéki oldal jól szerepeljen május végén. Ugyanis azt azért lassan mindenki látja, hogy mostanra az orbáni politika marginális kisebbségbe szorult Európában, és maga a miniszterelnök is szépen lassan minden döntéshozó fórumból kiszorul.

– Miről fog szólni a kampányuk: belpolitikai vitákról vagy inkább az európai ügyekről?
– Az egyik, ha nem a legfontosabb feladatunk az lesz a kampányban, hogy az embereknek elmondjuk, Orbán Viktor hazudik akkor, amikor ezt a két dolgot különválasztja egymástól. Ugyanis mindenkinek meg kell értenie azt, hogy a DK egyik fő törekvése, az Európai Egyesült Államok létrehozása egyben egy jóval erősebb Magyarországot is jelent. Amikor annak idején beléptünk az EU-ba, akkor arról is döntést hoztunk, hogy az életünk jelentős részét közösen fogjuk megszervezni. Nincs olyan, hogy mi vagy ti, nincs olyan, hogy mi, magyarok és ők Brüsszelben.

„A robotizáció hamar megöli az összeszerelő üzemeket" | Magyar Hang

Orbán és Macron ugyanazt a gazdasági szerkezetet támogatja Európában: azaz centrumországok nagyvállalatainak kedveznek. Véget kell vetni Európában annak a gyakorlatnak is, hogy volt politikusok kerülnek vállalatvezető pozíciókba, vagy épp fordítva, ezzel válva döntéshozóként egyszerre lobbistává is. EP-választási ráhangoló, 5. rész.

– Nem gondolják, hogy eleve a veszett fejsze nyele egy nemzeti identitására büszke nemzet esetében az Európai Egyesült Államokkal kampányolni?
– Nem, hiszen ennek létrejötte erősebb, gazdagabb Magyarországot jelent, legalábbis az én értékrendemben. Nem a nemzet szuverenitását félti a Fidesz, amikor az európai ügyészség ellen kampányol, hanem azért tiltakozik, mert pontosan tudja, hogy akkor az ellopott támogatások ügyében bizony az európai normák alapján kellene elszámolniuk. De ott van a monetáris szuverenitás közös gyakorlása, mindenki döntse el, jobb lenne euróban fizetnünk, vagy sem. A vám- és határőrizet szuverenitását is közösen gyakoroljuk. Zavar ez valakit? Nem hiszem, hogy sokan lennének Magyarországon, akik újra órákat szeretnének sorban állni Hegyeshalomnál vagy Komáromnál.

A szuverenitás nem elvont fogalom, hanem az előbb elmondottakhoz hasonló hétköznapi dolgokban érhető tetten. Attól még francia, német, és ami a legfontosabb, magyar marad maga az adott állam. A magyar iskolákban továbbra is Mikszáthot vagy Jókait tanítanának, minden országnak megmarad a maga nemzeti himnusza. Azaz a sokszínű nemzeti kultúrákat nem fenyegeti semmiben az Európai Egyesült Államok. A Fidesz a múltban él, és ezt erőlteti, csak ezzel próbálja a nemzeti öntudatot, a hazaszeretetet magyarázni, kisajátítani.

– A programjuk egyik legfontosabb eleme az európai multiadó. Miként vezetnék be ennek a rendszerét?
– Ez is annak a példája, hogy az Európai Egyesült Államokkal hazánk nem gyengülne, hanem erősebbé válna. Kétségtelen tény, a multicégek rengeteget hozzátettek a világunkhoz, de azt látni kell, mára akkorára növekedtek, hogy egy-egy ország nem tud hatásosan fellépni ellenük. Magyarország egyedül képtelen lenne ezt bevezetni, mert azonnal veszélyeztetné a saját pozícióját. Közösen viszont meg lehet ezt tenni. Ma ott tartunk, hogy a multicégek érdekérvényesítő képessége egyszerűen meghaladta a nemzetállamokét. Meg kell találnunk annak lehetőségét, hogy közösen egy mindenki számára előnyös adórendszert dolgozzunk ki. Ez nem multiellenesség, de egyszerűen meg kell találnunk a megfelelő válaszokat.

– A jövő záloga a fiatalság, akiknek körében, mondjuk ki nyíltan, nem éppen a DK a legnépszerűbb párt. Mit tesznek azért, hogy ez a trend megváltozzon?
– Már megváltozott. Gyurcsány Ferenc több mint 150 ezer emberrel beszélget heti rendszerességgel az egyik közösségi platformon. Nincs még egy ilyen történet Magyarországon. Egy másik felületen többen követik, mint bármelyik magyar politikust. És közöttük nyolcvanhárom százalék a harmincnégy év alatti választó. A fiatalok között egyre izgalmasabb a DK elnökét figyelni, követni, vele levelezni. A fiatalságot nem honvédelmi ismeretekkel és rovásírással kell hazaszeretetre nevelni. A hazaszeretet azt jelenti, hogy megtanítom a diákoknak, hogy ez az ország elsősorban az övék. Hogy Magyarország jövőjéről majd ők fognak dönteni. Az iskolákban nem félni kell a közéleti vitáktól, hanem tanítani őket. Bátorítani a diákokat, hogy ismerjenek meg többféle véleményt, merjenek gondolkodni. Ez az igazi hazaszeretet.

A fiatalok többsége generációt váltana, a Momentum lehet ennek a nyertese | Magyar Hang

Egy felmérés szerint a 18-25 évesek között is a Fidesz a legerősebb párt, de jóval kisebb előnnyel, mint a teljes népességben. És az ő negyedük is fiatalítana.

– A DK a decemberben elfogadott túlóratörvény ellen foglalt állást. Nem alkalmazzák a jogszabályt a családi vállalkozásokon belül sem?
– Nincsen már termelő vállalatunk, eladtuk őket. Milyen érdekes a világ! Azóta nem vegzálják az állami hivatalok ezeket a cégeket. Olyan érdekeltségünk sincsen, ahol sok embert foglalkoztatnánk, így nincs értelme a vállalkozásainkkal kapcsolatban erről a törvényről beszélni.

– A kormány új családtámogatási csomagjában azért találtak olyat, amivel egyetértenek?
– Sarkosan fogok fogalmazni, mert valakinek végre ki kell mondani: a király meztelen. A Fidesz családtámogatási koncepciója teljes kudarc. Idén januárban minden idők egyik legkevesebb gyermeke született Magyarországon. A gyermekek nem akkor fognak megszületni, ha eladósítjuk a szülőket, hanem akkor, ha azt látják, hogy biztonságban lehet felnevelni őket. Először a már megszületett gyermekekről kell gondoskodni. Remény kell, kiszámítható jövő, jó egészségügy, korszerű oktatás. Ez a jó családpolitika, nem az autóvásárlási-kedvezmény. Jelenleg minden kedvezménnyel együtt a gyermekeket nevelő családok talán tíz százaléka tud élni a bevezetett támogatásokkal, ráadásul ők is a jobb módúak közül kerülnek ki. Ismertek a számok, hogy ennek ellenére – a kormány meghirdetett szándékával szemben – a nehéz sorsú családokban születik több gyerek. Ha egy szóval kellene illetnem a kormány családpolitikáját, akkor azt mondanám, hogy dilettáns.

A kormány migránsai | Magyar Hang

Bűnöző migránsokat csak a Fidesz telepít Magyarországra.

– A Fidesznek nagyon bejött a migránsozó, sorosozó kampány. Ön szerint meddig lehet még ezzel választást nyerni?
– Nem látok a jövőbe. De értem, hogy a mindent elárasztó kormánypropaganda működik. Nem lehet elbújni előle. Honnan tudnák a választók, hogy már régóta nincs menekültválság, ha mindennap ezt hallják a Fidesz médiájából? Honnan tudnák, hogy a kormányfő nem Európa erős embere, hanem móresre tanított bajkeverő, ha azt hallják, hogy győzött a Fidesz, amikor felfüggesztették néppárti tagságát, és ezzel elvesztette erejének maradék részét? A népet lehet bolondítani, de a történelmet nem. Orbán a történelem nagy vesztese lesz. Sajnos mi fizetjük a számla nagyobbik részét.

– Ha a DK mandátumhoz jut, akkor ön mint EP-képviselő belpolitikai alapon vagy az ország szempontjai alapján fog Magyarországokat érintő kérdésekben szavazni?
– Szerintem nincs olyan, hogy belpolitikai vagy európai politika. Magyarország Európa része, és szeretném, hogy az is maradjon. Ezért fogok dolgozni. Ami jó Európának, az jó nekünk is, és fordítva. Úgy kell dönteni, ami egyszerre Magyarország és Európa közös érdeke. Európa mi vagyunk, mi, magyarok is részt veszünk a legfontosabb döntésekben. Az úgynevezett hetes cikkely esetében például egyszerű a döntés, mert annak alkalmazása a magyar állampolgárokat védi meg attól, hogy a saját kormánya ellopja az ország fejlesztésére szánt európai pénzeket.

Segélykiáltás | Magyar Hang

Orbán Viktor itthon nyerésre áll, de Európában nem. S ha május 26-án, az EP-választáson nem jön a felmentő sereg, ez az állapot halálos veszedelem számára.

– Tehát azt megszavazná?
– A hetes cikkely több szankciót jelenthet. Az ország szavazati jogának elvételét nem szavaznám meg, de azt igen, hogy csak sokkal erősebb ellenőrzés mellett dönthessen a magyar kormány, mire költi a pénzeket.

EP-ráhangoló interjúsorozatunk eddigi alanyai voltak: Szanyi Tibor (MSZP), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Jávor Benedek (Párbeszéd), Cseh Katalin (Momentum), Vágó Gábor (LMP). A Fidesz többszöri megkeresésünkre még csak nem is reagált.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/14. számában jelent meg, 2019. április 5-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/14. számban? Itt megnézheti!