Dobrev Klára szerint lesz európai minimálbér

Dobrev Klára szerint lesz európai minimálbér

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (j2), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b) és Rónai Sándor (j), a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője azt állítja, hogy lesz európai minimálbér, ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be. Hivatkozásként azt mondta, hogy az Európai Parlament szerdán a kétharmadosnál nagyobb többséggel támogatta az általa kidolgozott foglalkoztatási és szociálpolitikai iránymutatásokat. A politikus úgy fogalmazott: az ajánlásokból hamarosan minden tagország számára kötelező jogszabályok születhetnek.

Hangsúlyozta, arra kérte a bizottságot, hogy haladéktalanul dolgozza ki azt a módszertant, amellyel minden egyes uniós országban meg lehet állapítani, hogy mekkora a tisztességes megélhetéshez szükséges minimálbér. – Fel kell számolni a dolgozók kizsákmányolását, nem lehet megengedni, hogy nyolc órát dolgozó emberek ne keressenek annyit, amennyiből saját magukat és családjukat el tudják tartani – jelentette ki Dobrev Klára.

Azt is elmondta, a jelentés sürgeti, hogy hozzák létre az európai egészségügyi uniót. Olyan minimumszabályokra van szükség, amelyek garantálják, hogy egy magyar ne kaphasson rosszabb egészségügyi ellátást, mint például egy holland. Arra is kitért, hogy az országok közötti különbségek leküzdésének érdekében a mostaninál sokkal többet kell fordítani az oktatásra és szociális kiadásokra, valamint arra is figyelni kell, hogy a szegénységi küszöb alatt élő nyugdíjasok minden tagállamban méltányos nyugdíjat kapjanak.

A politikus végül azt mondta, felháborítónak tartja, hogy a Fidesz EP-képviselői nem támogatták a jelentés elfogadását. Ezzel kapcsolatban egyébként Kósa Ádám fideszes EP-képviselő sajtótájékoztatót is tartott, ahol elfogadhatatlannak nevezte a Dobrev által az euróövezet 2020-as foglalkoztatási és szociális politikájáról készített jelentést. Szerinte felelős politikus nem készít úgy jelentést az eurózóna helyzetéről, hogy hazája nem tagja ennek a csoportnak, ahogy azt sem szavazza meg, hogy az unió tagállami hatásköröket vonjon el, márpedig a minimálbér megállapítása ilyen ügy. Hozzátette: Magyarországon kiválóan működik a minimálbér meghatározásának rendszere.

Az Európai Uniónak a koronavírus-járvány jelentette válságra adott válaszában meg kell védenie az uniós munkaadókat, új foglalkoztatási politikájának egyengetnie kell az utat az EU hosszú távú társadalmi céljainak megerősítése előtt – szögezték el az Európai Parlament képviselői brüsszeli plenáris ülésükön elfogadott jelentésükben csütörtökön. A 466 igen, 189 nem és 32 tartózkodás mellett elfogadott, az euróövezet 2020-as foglalkoztatási és szociális politikájáról szóló jelentés arra szólította fel az Európai Bizottságot, dolgozzon ki politikai stratégiát a szegénység felszámolására, amely hosszabb távú jövőképet vázol fel egy jóléti gazdaságról és a környezet és szociális modell fenntarthatóságáról. Készítse el azt a tervet, amely alapján pontosan meg lehet határozni, hogy egyes tagországokban milyen mértékű minimálbérre van szükség a tisztességes megélhetéshez.

A Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője, Dobrev Klára által jegyzett iránymutatás szerint meg kell szüntetni az egészségügyi egyenlőtlenségeket, ezért a jelentés európai egészségügyi unió létrehozását sürgeti. Felhívja a tagállamokat, hogy hajtsanak végre foglalkoztatásmegőrző intézkedéseket, valamint támogassanak rugalmas munkaszervezési formákat a munkahelyek megőrzése érdekében. A tartós munkanélküliség megelőzésére fektessenek be a hatékony, aktív munkaerőpiaci politikákba, az oktatásba, szakképzésbe és az egész életen át tartó tanulásba.

(MTI)