Dolgoznak a szeretetszolgálatok, de a határon sok menekült egyedül marad

Dolgoznak a szeretetszolgálatok, de a határon sok menekült egyedül marad

Ukrajnából menekülők Tiszabecsnél (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Máltai Szeretetszolgálat pénteken befogadta, és ideiglenesen egy vidéki intézményében helyezte el az első olyan embereket, akik az ukrán válság miatt menedéket kértek a karitatív szervezettől – számolt be a szervezet. A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) tartós élelmiszerrel, szállítással, szállással, igény esetén akár munkával is segít az Ukrajnából érkező menekülteknek. A Magyar Hang Tiszabecsen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy a határátkelő után nincs kialakítva a menekültek fogadásának menete, ott civil református önkéntesek osztanak szendvicseket, de a magyar állam nincs jelen, hogy sátorral vagy tájékoztatással fogadják a menekülőket. A Belügyminisztérium egyelőre nem nyújtott tájékoztatást arról, hogy hányan érkezhettek 24 óra alatt Magyarországra. 

A Máltai Szeretetszolgálat által elsőként befogadott emberek esetében olyan négy tagú, ukrán nemzetiségű családról van szó, akik egy spanyolországi egyetemen tanuló hozzátartozójukkal találkoztak Budapesten, és nem tudtak hazautazni. Amikor hazaindultak volna, a repülőtéren szembesültek azzal, hogy az Ukrajnába tartó járatokat törölték, és senki nem tudott nekik felvilágosítást adni, hogy mikor és hogyan juthatnak haza. A magyar fővárosban azzal szembesültek, hogy a bankkártyájukkal már nem tudnak fizetni, így szálláshelyet sem vehetnek igénybe. Az éjszakát ébren töltötték, majd péntek délelőtt járókelőktől érdeklődtek arról, van-e olyan karitatív szervezet, amely befogadná őket. Az emberek a Máltai Szeretetszolgálatot ajánlották. A karitatív szervezet Batthyány téri központjában megpihenhettek, majd egy önkéntes segítő autóval az ideiglenes szálláshelyükre szállította őket – számolt be a Máltai Szeretetszolgálat az első olyan rászorulókról, akiket elhelyezett.

A szervezet azt is közölte: bár a hadiállapot kihirdetése óta az intézmények egy része zárva tart  a kárpátaljai Beregszászon, a Máltai Szeretetszolgálat változatlanul működik, az iroda továbbra is nyitva áll a segítséget kérők előtt. A karitatív szervezet munkatársai és önkéntesei szervezik a rászorulók ellátását, de egyelőre nincs sok dolguk, információik szerint a környéken élő családok egy-két hétre való tartalékkal rendelkeznek.

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) tartós élelmiszerrel, szállítással, szállással, igény esetén akár munkával is segít az Ukrajnából érkező menekülteknek. Erről Juhász Márton, az MRSZ ügyvezetője beszélt a Magyar Hang érdeklődésére. Mint elmondta, az MRSZ már csütörtökön is jelen volt a magyar–ukrán határ mindkét oldalán. Tegnap és ma összesen 3,5 tonna tartós élelmiszert szállítottak a határ menti településekre, illetve a határ túloldalára. Ebből nem csupán a kárpátaljai magyaroknak adnak, hanem ugyanúgy a Kárpátokon túli területekről érkezőknek is. Erre annál is inkább szükség van, mert – mint Juhász Márton elmondta – számos közoktatási intézményből hazaküldték a diákokat, hogy ott fogadni tudják a belső-ukrajnai menekülteket. Ezen kívül további 14 tonna tartós élelmiszer vár arra, hogy át tudják vinni a határon.

Kijelentette: több vasúti csomóponton ott vannak az MRSZ munkatársai és önkéntesei, például Záhonyban, de Budapesten a Nyugati pályaudvaron is – utóbbin az utolsó vonat beérkezéséig maradnak. Kiemelte, hogy a vasúti csomópontokban az érkezőknek információkkal, élelmiszerrel, ha kell, szállással, de ha szükséges, a szállításban is tudnak segítséget nyújtani.

Az ügyvezető kérdésünkre kifejtette, jelenleg 200 embernek tudnak szállást nyújtani, de a következő napokban az érkező felajánlásoknak köszönhetően ez a szám akár több ezer is lehet. Kiemelte, hogy már 1200 önkéntes jelentkezett a szeretetszolgálatnál, akik segítenék a munkájukat. A tapasztalatokról ő azt mondta, hogy azok, akik gyalogosan lépik át a határt, azokért jellemzően érkeznek magyarországi rokonok, barátok.

Juhász Márton arról is beszélt, hogy mivel nem látni a történések végkifejletét, „hosszú távra rendezkednek be” a magyar–ukrán határon. Ezért aztán az érkező menekülteknek – igény esetén – akár munkát is tudnak majd biztosítani különböző cégeknél: takarítói, építőipari és gyárba összeszerelői munkára tudják őket közvetíteni.

Közben a Magyar Hang tudósítója szerint a magyar–ukrán határ magyar oldalán, Tiszabecsen folyamatosan érkeznek az Ukrajnából menekülők, sokan gyalog, ám a településen nincsenek jelen a magyar állam szervei, hogy sátorral, mobil wc-vel vagy tájékoztatással fogadják a menekülőket, tudósítónk szerint református önkéntesek osztogatnak szendvicseket az érkezőknek, akik csomagjaikkal jobbára az út szélén várakoznak. Közben pedig megjelentek a nyerészkedők is, például akik 150 ezer forintért vállalnak fuvart Budapestig.

Hogy ők hogyan jutnak majd el szükség esetén egy segélyszervezethez, arról a Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetőjét, Romhányi Józsefet kérdezte a Magyar Hang.

– Munkatársaink jelen vannak a határ menti településeken, péntek délután például Tiszabecsen is jártak, és beszéltek azokkal, akik Ukrajna felől érkeztek. Sokan gyalog jöttek, mert a nagy forgalom miatt nehéz autóval átjutni a határon. Azt tapasztalták, legtöbb esetben olyan emberekről van szó, akik nem először járnak Magyarországon, és a legtöbben azt mondták a munkatársainknak, hogy rokonaik, barátaik vannak Magyarországon, akik értük jönnek a határra, és be is fogadják őket. Ezt támaszthatja alá, hogy jelentősen megnőtt Tiszabecs irányába az autóforgalom. Alapvetően azzal számolnak, hogy csak ideiglenesen tartózkodnak Magyarországon, és amint lehet, hazatérnek, ezt az időt pedig magyarországi hozzátartozóiknál töltik – mondta el Romhányi József.

Arról is beszélt: már létrehoztak férőhelyeket az Ukrajnából érkező rászorulók számára, de ezek egyelőre nem tömeges elhelyezésre alkalmas helyszínek, viszont a szeretetszolgálat ingatlanainak bevonásával folyamatosan tudják bővíteni – például fordulhatnak saját szociális intézményeikhez, hogy erre a célra helyiségeket különítsenek el – de a tömeges elhelyezésre alkalmas helyszínek – például olyan iskolai tornaterem, ahol szükség esetén száz ágy is elhelyezhető – egy következő lépcső lenne, ilyen szálláshelyet elmondása szerint akkor fognak üzembe helyezni, ha az eddig kialakított szálláshelyek megtelnek. 

A Magyar Hang tudósítói ugyanakkor találkoztak olyanokkal is, akik csak kevés pénzt tudtak magukkal hozni, és nem volt senkijük, akit felhívhattak volna Magyarországon. Ráadásul Tiszabecsen tartózkodó tudósítónk azt tapasztalta, hogy a határátkelő után nincs kialakítva a menekültek fogadásának menete: – A teljes semmibe érkezik mindenki, aki a háborús Ukrajnából Magyarország területére lép Tiszabecsnél – írtuk péntek délután. – Egy-egy erre forduló rendőrjárőrön kívül a határtelepülésen abszolút nincs jelen a magyar állam. Nincs információs sátor, nincs orvos, nincs katona, nincs busz, nincs senki, csak a menekültek. Meg a büfés, boltos, vagy a tízezrekért fuvart kínáló sofőrök. Üdítő kivételt a tiszakóródi református önkéntesek jelentenek, akik teát és szendvicset osztanak, illetve a helyi lelkész ajánlotta fel, hogy a parókiára befogad annyi embert, amennyit tud egy-egy éjszakára. 

A Migration Aid menekülteket segítő szervezet is arról számolt be közösségi média oldalán péntek délután, hogy egyre több ukrán menekültnek nincs szállása. – A magyar menekültügyi rendszer kapacitásait az elmúlt években politikai megfontolásból szinte teljesen leépítették, nincs elég befogadó állomás. Jobb híján civilektől kérünk segítséget: aki fel tud ajánlani szállás lehetőséget, ezt kérjük jelezze nekünk. Megpróbáljuk úgy megszervezni, hogy a felajánlott szállásokra mi visszük el a határról a menekülteket. Kérjük, hogy az info [at] migrationaid [dot] org e-mail-címre küldjétek, hogy hol található a szállás, ill. hogy hány embert, mennyi időre tudnátok elszállásolni, illetve egyéb megkötéseket. Mivel jelenleg napi több száz e-mailt kell feldolgoznunk, a tárgy rovatban jelöljétek meg, hogy „szállás felajánlás”, ezeket az e-maileket külön kezeljük – írta a szervezet. Kitértek arra is: a közlekedéssel is vannak problémák, ezen a téren is várnak segítséget.

A Magyar Hang kereste a Belügyminisztériumot, de egyelőre nem nyújtottak tájékoztatást arról, hogy hányan érkezhettek 24 óra alatt Magyarországra. Románia belügyminisztere pénteken délelőtt azt közölte az MTI szerint, hogy tízezernél több ukrán állampolgár érkezhetett Romániába Ukrajna felől a bejelentést megelőző 24 órában.  

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indított, aki segíteni szeretne, az adomanyozz.hu oldalon online átutalással, vagy a 1350-es adományvonal hívásával megteheti.
Közvetlen átutalásokat a 11784009-20200776 számú számlán, külföldről (euróban) érkező befizetést a 11763842-00104881 számlaszámra (IBAN: HU34 1176 3842 00104881 0000 0000 Swift kód: OTPVHUHB) fogadja a Szeretetszolgálat. Aki egyéb felajánlást tenne, vagy kapcsolatba szeretne lépni a Szeretetszolgálat illetékeseivel, a karpataljaert [at] maltai [dot] hu e-mail-címre írhat.

Pénzadományokkal és leginkább tartós élelmiszerrel az MRSZ honlapján keresztül is lehet segíteni. Az élelmiszerek közül elsősorban olyanokra van szükség, amelyeket főzőkonyha nélkül is el lehet fogyasztani. Juhász Márton kiemelte, hogy a gyűjtésből már eddig is összejött 4 millió forint. További 4 milliót a Tiszántúli Református Egyházkerület ajánlott fel az Ukrajnából érkező menekültek megsegítésére, 2 milliót pedig a szeretetszolgálat biztosít. Az MRSZ országos gyűjtése folyamatos.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azt közölte pénteken, hogy tízmillió forintot bocsát a Katolikus Karitász rendelkezésére, hogy segítsék az Ukrajnából Magyarországra érkező menekülteket. Hozzátették, amennyiben szükséges, további összegeket is elkülönítenek erre a célra. Közleményük szerint a testület állandó tanácsa felkérte és megbízta a Katolikus Karitászt, hogy „különös figyelemmel és gonddal, a magyar állami szervekkel és más segélyszervezetekkel együttműködve legyenek az Ukrajnából Magyarországra érkező menekültek segítségére és vegyenek részt az ellátásukban”.