Dömötör: Az ötödik Orbán-kabinet az eddig lefektetett elvei mentén halad tovább

Dömötör: Az ötödik Orbán-kabinet az eddig lefektetett elvei mentén halad tovább

Dömötör Csaba, Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a 2021. augusztus 13-án kiadott videójában (Forrás: Dömötör Csaba/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy botkormány-mozgatásokra senki ne számítson, az ötödik Orbán-kabinet az eddig lefektetett elvei mentén halad tovább – erről beszélt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkár az Azonnalinak adott hosszú interjúban. Az ellenzéki vezetésű városok és a Fidesz jövőbeli viszonyáról, a várható megszorításokról, a hamarosan felálló kormány összetételéről is kérdezte a kormánypárti politikust Kósa András, a portál főszerkesztője.

A felvetésre, hogy a jelek szerint a Fidesz át akarja venni az irányítást az ellenzéki településeken, és Hende Csaba fideszes képviselő már kvázi ultimátumot is adott Szombathely vezetésének, Dömötör azt mondta, nem tud ilyen jellegű megbeszélésekről, de „az elmúlt hónapokban sok baloldali városvezető részéről éreztük azt, hogy sokkal inkább a kampány, a kormánnyal szított konfliktus, mintsem a közös építő munka volt meghatározó”.

Szerinte ugyanakkor minden város számíthat a kormány támogatására. Mikor az Azonnali azzal szembesítette, hogy Karácsony Gergely főpolgármester szerint az Orbán-kabinet már 200 milliárdot vont el a kivéreztetett Budapesttől, sőt, Cser-Palkovics András fideszes székesfehérvári polgármester szerint is alulfinanszírozottak az önkormányzatok, az államtitkár ezeket „véleményeknek” minősítette. Egész pontosan úgy fogalmazott: „minden véleményt tiszteletben tartunk, és azon leszünk, hogy ha tovább bővül a gazdaság, amire jó reményeink vannak, akkor azt minden önkormányzat érezhesse”. Dömötör Csaba igyekezett hangsúlyozni, hogy az állam sok adósságot vállalt át az önkormányzatoktól, így azok mozgástere növekedett is 2010 óta.

A hamarosan felálló kormány új arcairól Dömötör nem akart nyilatkozni, mondván ez Orbán Viktor hatásköre lesz majd. A lehetséges megszorításokról és az új büdzséről annyit árult el, hogy nagy botkormánymozgatásokra nem kell számítani, és nem kell tartani megszorításoktól sem – ez inkább a baloldal vágya szerinte. Azt ugyanakkor hozzátette, bármilyen pénzügyi döntésnél „figyelembe kell venni a háborús helyzetet, azt, hogy a katonai konfliktus hatásai az egész európai gazdaságot sújtják, a közép-európai régiót pedig különösen.”

Dömötör nem zárkózott el az Azonnali felvetésétől, hogy a kormány a közeljövőben megpróbálja kiszorítani, illetve a hazai tulajdonú vállalatokkal helyettesíteni a külföldi élelmiszerláncokat. „Nincs konkrét előterjesztés az asztalon. Ettől függetlenül szerintem helyes és legitim cél, hogy a stratégiai gazdasági ágazatokban többségben legyen a magyar tulajdon aránya. A bankszektorban, a médiában és az energetikában ezt már elértük, miért ne sikerülhetne más területeken is?” – kérdezett vissza.

Az interjút teljes terjedelmében ide kattintva olvashatják el.