Dömötör Csaba és Rétvári Bence sem válaszol arra, milyen segítséget kapnak a kórházból elbocsátott emberek és családjaik

Dömötör Csaba és Rétvári Bence sem válaszol arra, milyen segítséget kapnak a kórházból elbocsátott emberek és családjaik

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 6-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hallgattak a kormány képviselői a parlament hétfői ülésén arról, hogy milyen lépéseket tesz a kormány azok megsegítésére, akiknek most a kórházi ágyfelszabadítások miatt haza kell térniük otthonaikba. Az elmúlt napokban egymást érték az ilyen beszámolók.

A baloldali kormányoknak tett szemrehányásokkal, valamint az olasz és spanyol helyzet elkerülésével érvelt Dömötör Csaba államtitkár a kórházi férőhelyek felszabadításával kapcsolatban a Parlamentben, a napirendi felszólalásokra adott válaszában.

A kérdés azonban, amit Gyurcsány Ferenc (DK) tett fel, többek között az volt, hogy milyen segítséget kapnak a kórházból hazabocsátott hozzátartozóikat otthon ápoló családok, illetve hogy fognak az önkormányzatok boldogulni a rájuk szakadó újabb gondozási feladatokkal, amikor már így is forrásokat vontak el tőlük.

Szabó Tímeát elhallgattatták a parlamentben, Kövér László nem volt ura a helyzetnek | Magyar Hang

Tóth Bertalan (MSZP) kitért arra is, hogy a kormány bevallása szerint is 11 ezer páciensről van szó, és felvetette, hogy nem lehetett-e volna megnyitni a nemzeti tőkések által felhalmozott szállodákat az ellátásuk érdekében. Azt is javasolta, hogy indítsák újra a normál egészségügyi ellátást, mert az gyakorlatilag március 16. óta nem működik megfelelően. Szerinte ki kell terjeszteni az ápolási díjat a most hazabocsátott páciensek hozzátartozóira, kapjanak kiemelt ápolási díjat. – Segítsék a munkájukat, ha már információval nem, akkor anyagilag – mondta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ugyanakkor arról beszélt, nem lehet tudni, hogy mennyi ágyra lesz szükség, felelőtlenség volna kevesebbet felszabadítani. Különben is koronavírus járvány van, és szerinte Tóth Bertalan sem kockáztatná meg, hogy kórházban hagyja hozzátartozóját ilyen helyzetben, még akkor sem, ha egy másik épületben van az illető, mint a koronavírussal fertőzött betegek. Aki kórházi ellátásra szorul, ellátását folytatni kell, az pedig, hogy ki szorul rá, szerinte a kezelőorvos és a kórház döntése, nem politikai döntés. Hiba, ha aki ápolásra szorul, kikerül a kórházból, mondta az államtitkár.

Combnyaktöréses idős férfit is hazaküldenek a kórházból | Magyar Hang

Az utóbbi napokban egymást érik a nyilatkozatok olyan családok részéről, akiknek idős és beteg hozzátartozóikat kellett hazavinniük, mert az ágyakat az intézmények vezetőinek üressé kellett tenniük. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook oldalán osztotta meg, hogy csak nála milyen betegségben szenvedő emberek családtagjai jelentkeztek az elmúlt napokban: daganatos járásképtelen beteg, utolsó stádiumos, hospice ellátásban lévő beteg, lábamputáció utáni rehabilitációban részesülő ember, combnyaktöréses daganatos beteg, infúzióra szoruló beteg, egy idős férfi, akit két nappal az agyműtét után küldtek haza, pedig hozzátartozója sincs, bár ő lehet, hogy maradhat még egy ideig.

Írtak a politikusnak krónikus betegek, volt, aki daganatos műtétre várt, de elhalasztották, más nem jutott hozzá a cukorbetegség miatt elkerülhetetlenné vált lábujj-amputációhoz. Írt egy asszony, aki fél szemére már nem lát, de a másikkal még igen, 20 százalékot, ám ha nem kapja meg az infúziót, teljesen megvakul.