Donald Tusk szerint a Fidesz nem illik az Európai Néppártba

Donald Tusk szerint a Fidesz nem illik az Európai Néppártba

Donald Tusk Boriszov bolgár és Orbán magyar miniszterelnökkel (Fotó: Reuters / Francois Lenoir)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éles kritikát fogalmazott meg Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke a Fideszről. A Twitteren ugyanis azt vetette fel, hogy „Mit kellene még tennie a Fidesznek ahhoz, hogy mindannyian észrevegyétek, hogy egyszerűen nem illenek a mi családunkhoz?” – vette észre a Hvg.hu a vélhetően a néppárti politikusoknak címzett bejegyzést. Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi elnöke ezzel a magyar kormánypártot érintő aktuális ügyekre reagált.

Mint ismert, kedden derült ki, hogy Szájer József kormánypárti EP-képviselő, a párt egyik legfontosabb alapembere egy, a belgiumi korlátozások miatt illegális szexorgián vett részt, majd miután menekülőre fogta, a taskájából kábítószer került elő. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő pedig korábban Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését hasonlította a Gestapóhoz. A Népszava szerint egy osztrák képviselő Deutsch radikalizálódása és a verbális támadásai miatt Deutsch frakcióból való kizárását vetette fel.

Felidézték, hogy Tusk egy éve irányítja a konzervatív pártcsaládot, és a kezdetektől fogva erősen kritikus a Fidesszel szemben. Nem titkolja azt sem, hogy ha rajta múlna, a Fidesz már nem lenne a Néppárt tagja. December 7-én egyébként tanácskozik a Néppárt politikai gyűlése, a Fidesz kizárása azonban emiatt nincs a napirenden – tették hozzá.