Donáth Anna: Minden generációnak joga és kötelessége, hogy kezébe vegye a jövőjét

Donáth Anna: Minden generációnak joga és kötelessége, hogy kezébe vegye a jövőjét

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője (Forrás: Donáth Anna/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A márciusi ifjak úgy döntöttek, hogy kezükbe veszik a sorsukat, közösségbe szervezik azokat, akiknek a szabadság és a nemzet érték – mondta a Momentum európai parlamenti képviselője az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján szerdán Budapesten. Donáth Anna a Nagytétényi forradalmi piknik elnevezésű rendezvényen kiemelte, minden generációnak joga és kötelessége, hogy kezébe vegye a jövőjét. Úgy fogalmazott: „mi másról szólnak ezek a nemzeti ünnepek, mint arról, hogy megemlékezünk azokról, akik a jövő érdekében mindent megtettek, hogy szabadabbak, boldogabbak, őszintébbek, hitelesebbek lehessünk?”.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a történelemkönyvek szerint „a szabadságharcaink nem túl pozitív véget értek”. Ugyanakkor – emelte ki –, minden vércseppnek, minden bánatnak, minden akkor elhangzott szónak „igenis lett eredménye, hiszen itt vagyunk és itt vannak az újabb generációk is”.

Tóth Endre (Momentum), Budafok-Tétény és Újbuda országgyűlési képviselője azt mondta, 1848. március 15. is egy átlagos hétköznapnak indult. A márciusi ifjak társasága sem valami földöntúli elit csapat volt, hanem egy lelkes és tehetséges fiatal társaság, amely kész volt keményen dolgozni és kockázatot vállalni a szabadságért. Feltette a kérdést: „mi a helyzet velünk?” Kijelentette, hogy „ha keményen dolgozunk és merünk kockázatot vállalni, akkor képesek leszünk újra elhozni a szabadságot, itt Budafok-Tétényben és Magyarországon is”.

Havasi Gábor, a Momentum budafok-tétényi polgármesterjelöltje emlékeztetett az 1848. március 15-én kitört magyar forradalom történéseire, kiemelve, a forradalmárok követeléseit a császári udvart képviselő helytartó tanács elfogadni kényszerült, hiszen Petőfihez, Irinyihez, Vasvárihoz és a többi márciusi ifjúhoz sok ezres tömeg csatlakozott, erőt mutattak, és az akkori hatalom meghátrált. Azt mondta, 2023-ban „ismét elnyomók ülnek a nép nyakán”, a hatalom hatalmaskodik és nem szolgál. Az országnak változásra van szüksége, ám ehhez nem elegendőek a politikusok gyújtóhangú beszédei és az internetes véleményvezérek dühös posztjai. Azoknak a kiállására, szavaira van szükség, akik eddig mindenbe beletörődtek, a változást csak is a csendesek forradalma hozhatja el – jelentette ki Havasi Gábor.

(MTI)

 

Címkék: Momentum, Donáth Anna