Donáth Anna: Akár a jövő év végéig is eltarthat, mire uniós pénzhez jutunk

Donáth Anna: Akár a jövő év végéig is eltarthat, mire uniós pénzhez jutunk

Donáth Anna a Momentum elnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság ma 3 ezer milliárd forint Magyarországnak járó uniós forrás befagyasztását kezdeményezte, de hagyott menekülőutat a magyar kormánynak: ha két hónap alatt teljesíti a vállalásait, akkor eltekintenek a büntetéstől. Mondjuk ki az igazságot: az Európai Bizottság mai bejelentése fenyegetésnek látszó időhúzás, melynek végén a kormány meg fogja kapni az EU-s pénzeket – így kommentálta Donáth Anna, a Momentum leköszönt elnöke és EP-képviselője a vasárnapi uniós bejelentést.

„A Bizottság feltételei teljesíthetők, és ahogy korábban jósoltam, nem fogják alapjaiban megrengetni a NER rendszerét. A 3000 milliárdos büntetés így csak a médiának és a közvéleménynek szóló bizonygatása annak, hogy szigorúan veszik a magyar kormány 12 éve tartó lopásait. A valóság az, hogy az uniós támogatások ennek a hercehurcának a befejeztével végül többé-kevésbé hiánytalanul meg fognak érkezni. A Bizottság gyengekezűségén nem érdemes szörnyülködni. Hiszen nem az EU fogja helyettünk megdönteni a NER-t” – írta a politikus.

De szerinte van itt egy sokkal nagyobb probléma. „Az, hogy egyelőre senki sem tudja pontosan, mikor jönnek már meg végre ezek az EU-s pénzek, amik még mindig nincsenek a láthatáron. Pedig az üres államkasszának és a leálló magyar gazdaságnak most lenne óriási szüksége rájuk. Azt pedig senki sem tudja, hogy ténylegesen mikor indulnak majd meg a kifizetések” – tette hozzá.

Szerinte egy gazdasági válság közepén most az a legfontosabb kérdés, hogy hol vannak már az EU-s pénzek. „A kormány felelőtlen és teljesen feleslegesen kiprovokált harca miatt lassan mi vagyunk az egyetlen európai ország, ahová még egyetlen fillér nem érkezett ezekből a pénzekből. Szeptember közepe van, és még mindig ott tartunk, hogy újabb, akár 2-3 hónapot is csúszhat a megegyezés. Ha a kormány tényleg teljesíti a Bizottság feltételeit. De vajon utána mikor indulnak el a tényleges átutalások? Senki se tudja pontosan, de az eddigi huzavonából kiindulva akár a jövő év végéig is eltarthat, mire pénzhez jutunk. Miközben az államkassza már most üres, az ország kezd leállni a pénzhiánytól.”

Donáth Anna szerint a magyar kormány egyik történelmi bűne, hogy az ország gazdaságát súlyosan függővé tette az EU-s pénzektől. A másik történelmi bűne pedig, hogy ahelyett, hogy biztosította volna ezek beáramlását, értelmetlen harcával akár évekre is megfosztotta Magyarországot sok ezer milliárd forint EU-s forrástól. Hozzátette: nagy bajban vagyunk, és ezt ők is pontosan tudják. „Ezért most egyetlen dolguk maradt: használják ki a rendeleti kormányzásuk adta lehetőségeiket, és ne két hónap, hanem legfeljebb két hét alatt teljesítsék a Bizottság feltételeit, és gyorsítsák fel a pénzek megérkezését. Mert mostantól végképp nem maradt kire mutogatniuk. Minden nap késlekedés az ő lelkükön szárad” – írta.

Vasárnap délelőtt jelentették be Brüsszelben, hogy a Magyarországnak szánt uniós kohéziós források 65 százalékának felfüggesztését javasolja a tagállamok képviselői  - az Európai Tanács - számára az Európai Bizottság. Ez 7,5 milliárd eurót, mintegy 3000 milliárd forintot jelent. A magyar kormánynak két hónapja van arra, hogy a beígért reformokat végrehajtsa. Johannes Hahn költségvetésért felelős biztos elmondta, hogy áprilisban indította meg az uniós források védelme érdekében Magyarországgal szemben az úgynevezett kondicionalitási, vagy általában jogállamiságiként ismert eljárást. Ennek három oka volt: a közbeszerzések hiányosságai, az érdekütközések és az antikorrupciós keret gyengesége.

Navracsics Tibor a délutáni budapesti sajtóértekezleten arról beszélt, hogy lezárultak a tárgyalások az Európai Bizottsággal, a testület elfogadta a magyar kormány antikorrupciós vállalásait, új szempont, új elvárás a részükről már nem merülhet fel. A Bizottságnak már csak azzal kapcsolatban vannak kételyei, hogy a vállalásokat meg is valósítja-e a magyar kabinet, de teljesen biztos, hogy ezeket ők meg fogják valósítani – tette hozzá.