Donáth Anna: nemzeti érdek, hogy mielőbb átálljunk a megújuló energiaforrásokra

Donáth Anna: nemzeti érdek, hogy mielőbb átálljunk a megújuló energiaforrásokra

Donáth Anna (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donáth Anna csütörtök délutáni Facebook-bejegyzésében 7 pontban foglalta össze az olajembargóval kapcsolatos információkat, illetve véleményét, javaslatait. 

Figyelmeztetett, a magyar vétó miatt nem született egyelőre végső megállapodás az EU-s olajembargóról. Megemlítette, ennek okairól többféle elképzelés kering, az egyik a hivatalos verzió, mely szerint az orosz háborús propagandát kiszolgáló, luxusban élő Kirill orosz pátriárka vagyonának zárolását utasítja el Orbán Viktor. Vannak azonban olyan vélemények is, hogy a magyar kormány a Magyarországon finomított orosz olaj exporttilalma miatt vétózik. Donáth hangsúlyozta, a gazdasági válság küszöbén, a háború árnyékában fontos az ország energiabiztonsága, márpedig a bizonytalanság növeli az energiaárakat. 

 Örvendetesnek nevezte, hogy a hétfői hírek arról szóltak, az uniós csúcson egyezség született és a csővezetéken keresztül hazánk továbbra is kaphatja az orosz olajat, ez ugyanis rövid távon megfelel Magyarország érdekeinek. Felhívta azonban a figyelmet, az exporttilalom alóli kivétel csak átmeneti megoldás, hazánk energiafüggősége ugyanis továbbra is fennálló probléma, amivel a kormánynak az elmúlt 12 évben komolyan foglalkoznia kellett volna. Szerinte nemzeti érdek, hogy minél hamarabb átálljunk az olcsó, hazai, megújuló energiaforrásokra.

„Az átálláshoz azonban szükség van arra a több ezer milliárd forintnyi uniós helyreállítási alapra, amit a kormány felelőtlen politikája miatt felfüggesztett az Unió. Nemzeti érdek ezeket a forrásokat hazahozni, és a megélhetési válság kezelése mellett a zöld átállásra fordítani” – írja a politikus. Hangsúlyozta, foglalkozni kell a szankciós politika hosszútávú következményeivel is, hiszen a Putyin utáni Oroszországgal Európának újra kell majd építenie a viszonyát – „különben azt kockáztatjuk, hogy az ország végérvényesen Kínához sodródik.”