Donáth Anna levélben kéri az ukránoktól: vegyék le az OTP-t a szankciós listájukról

Donáth Anna levélben kéri az ukránoktól: vegyék le az OTP-t a szankciós listájukról

Donáth Anna a Pegasus-ügyről szóló európai parlamenti vitában 2022. május 4-én (Fotó: Európai Parlament/Mathieu Cugnot)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donáth Anna momentumos EP-képviselő kiáll az OTP mellett, és arra kéri Ukrajnát, hogy vegye le a szankciós listáról a magyar bankot – derült ki pártja csütörtöki közleményéből. Mint írták, Donáth levelében arra kéri az ukrán Antikorrupciós Ügynökség, hogy mihamarabb vegyék le az OTP-t a feketelistáról, az ugyanis nem a saját, hanem a magyar kormány bűnei miatt került fel.

A politikus szerint ugyanis „semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az OTP bármilyen formában támogatná a háborút. Az ukrán szervezet felrótta, hogy az OTP kedvezményes hitelt biztosít orosz ügyfelei számára, de a magyar bankot erre az orosz törvények kötelezik, ebben nincs választása”. – Miközben az OTP a háború kitörése óta fokozatosan építi le oroszországi hiteleit, nem fektet orosz állampapírba, és minden tekintetben csökkenti az Oroszországban végzett pénzügyi tevékenységét. A bank eladásával is megpróbálkoztak, hogy kivonuljanak az országból, de ezt az orosz elnök külön rendeletben gyakorlatilag megtiltotta – érvelt a politikus.

Donáth szerint az OTP csupán a magyar kormány oroszbarát politikája miatt került rá az ukrán Antikorrupciós Ügynökség feketelistájára. – A magyar miniszterelnök és a magyar külpolitika tehet arról, hogy ahol jóhiszeműen is el lehetne járni a magyar bankkal szemben, ott ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk. Ki kell mondanunk: a magyar kormány már nem képes a magyar érdekek érvényesítésére – fogalmazott.

Címkék: Ukrajna, OTP, Donáth Anna