Döntött a bíróság: új választást kell tartani két szekszárdi egyéni választókörzetben

Döntött a bíróság: új választást kell tartani két szekszárdi egyéni választókörzetben

Szekszárd belvárosa, a Garay tér (Fotó: Vlastito djelo/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két egyéni körzetben akar új választást a szekszárdi közgyűlésben kisebbségbe került kormánypárti polgármester, ebből az egyik a város hírhedt, romák lakta negyedét, Csikágót is magában foglalja. Ha lesz új választás, és a helyi cigány vezetőt ráveszik, hogy lépjen vissza a Fidesz javára, a romák szavazata újra a Fidesz kezére adhatja a várost – írtuk múlt héten. Csütörtökön eldőlt, sikerült elérni, hogy a két körzetben új választást tartsanak november 10-én, hiszen a Helyi és a Területi Választási Bizottság után a Pécsi Ítélőtábla is jóváhagyta a Fidesz kifogását.

Bár a fideszes polgármestert, Ács Rezsőt október 13-án újraválasztották Szekszárdon, a közgyűlésben az ellenzék került többségbe. Míg az összes ellenzéki párt – kivéve a Mi Hazánk – által támogatott civil szervezet, az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) hat egyéni mandátumot szerzett, addig a Fidesz jelöltjei csak négy körzetben tudtak nyerni. Kompenzációs listáról az ÉSZ és a Fidesz is két-két mandátumhoz jutott, vagyis a közgyűlésben 8 ellenzéki képviselő ül majd szemben 6 fideszessel.

Roma szavazatokkal fordíthat a Fidesz Szekszárdon | Magyar Hang

Két egyéni körzetben akar új választást a szekszárdi közgyűlésben kisebbségbe került kormánypárti polgármester, ebből az egyik a város hírhedt, romák lakta negyedét, Csikágót is magában foglalja. Ha lesz új választás, és a helyi cigány vezetőt ráveszik, hogy lépjen vissza a Fidesz javára, a romák szavazata újra a Fidesz kezére adhatja a várost.

Október 17-én Horváth István, a térség országgyűlési képviselője, a város trafikmutyiról elhíresült korábbi polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy két választókerületben a választás megismétlését kérték a Helyi Választási Bizottságtól.

Lapunkhoz eljuttatott kifogásokban tragikomédiába illő állításokkal támadták az ellenzéki ÉSZ jelöltjeit. Csötönyi László ÉSZ-képviselőjelöltet azzal vádolták, hogy Szekszárdon a Művészetek Háza előtt pulóverét felhajtva mutogatta a jelölőszervezet logóját ábrázoló pólóját, ezzel befolyásolta a választói akaratot. Bodrogi Tibor ÉSZ-es delegált pedig elkövette azt a hibát, hogy átöltözött, ami a Fidesz szerint szintén bizonyítóerejű.

A vádak abszurditása ellenére a Helyi Választási Bizottság, amelynek elnökhelyettese Horváth Kálmán fideszes megyei kormánymegbízott felesége, helyt adott a kifogásnak, a döntést jóváhagyta a Területi Választási Bizottság is, csütörtökön pedig a Pécsi Ítélőtábla is. Eszerint november 10-én új választást kell tartani a 2-es választókerület egészében, illetve a 8-as választókerület négy szavazóköréből háromban.