Döntött a kormány az önkormányzatok kompenzálásáról

Döntött a kormány az önkormányzatok kompenzálásáról

A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen nagyjából 23 milliárd forintos kompenzációról döntött a kormány, amelyet a 25 ezernél nagyobb lélekszámú városok kapnak az iparűzési adó egy részének kiesése miatt – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter állítása szerint arányos és méltányos módon osztják szét a pénzt és semmilyen politikai motivációja nincs a döntéseknek.

Ismert, a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának megfelezése miatt sok önkormányzat nehéz helyzetbe került. A kisebb települések esetében a kieső bevételeket automatikusan pótolta a kormány, a nagyobb, 25 ezernél magasabb lakosságszámú városok esetében ugyanakkor egyenként tárgyaltak minden polgármesterrel. Itt érdemes megjegyezni, hogy több megyei jogú város, megyeszékhely, illetve maga a főváros is ellenzéki vezetésű.

Gulyás Gergely azt pontosan nem mondta el, hogy melyik város mire számíthat, csak az összesített összeget említette a 23 milliárddal. Annyit árult még el, hogy háromféle kategóriába sorolták a városokat, ez határozta meg azt is, hogy milyen segítséget kapnak.

  • A „leggazdagabb városok” fejlesztési támogatást kapnak, a működésre viszont nem jár pénz
  • A következő kategóriában lévők esetében a kieső iparűzési adó összegének 75 százalékát megtérítik
  • A „legszegényebb településeknek” a teljes kieső adóbevételt odaadják