Dorosz Dávid: Ilyen szintű aljasságra nem lehetett számítani

Dorosz Dávid: Ilyen szintű aljasságra nem lehetett számítani

Dorosz Dávid (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérte-e tőle Karácsony Gergely, hogy mondjon le? Mit szól a munkamorálját ért kritikákhoz, és ahhoz hogy „külföldi ügynöközték”? Dorosz Dávid, Budapest év végével távozó főpolgármester-helyettese a Magyar Hangnak ezekre is válaszolt, ahogy arra is, szerinte mi a kormányváltás stratégiája, és hogy mi lepte meg Orbán Viktor járványkezelésével kapcsolatban.

– „A pozíció és a tisztség helyett a munkát választotta” – értékelte Karácsony Gergely a lemondását. Elszomorította, hogy a főpolgármester freudi elszólása szerint ön eddig valójában nem is dolgozott?
Azt a munkát választottam, hogy kormányváltásért dolgozzak teljes erőmmel – erre utalt Karácsony Gergely is. Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt időszakban Budapestet és a klímavédelmet szolgálhattam. Ahogy Karácsony Gergely is írta, fontos, hogy a klímavédelmet – ami a megelőző ciklusokban nem volt kiemelt kérdés – a fővárosi működés elengedhetetlen részévé tettük. Nekem személy szerint ez volt az elmúlt egy évből a legfontosabb eredmény.

– Nem csak a kormánysajtóban, hanem a Direkt36 oknyomozó portálon is megjelent kritika az ön munkamoráljáról. Például hogy volt olyan értekezlete még kampányfőnökként, amin inkább a könyvének a borítójára figyelt, vagy hogy a BKK-nál azzal kezdett, hogy saját irodát kért rögtön, ami feszültséget szült. Ezekre mi a válasza?
Névtelen pletykákkal nem érdemes foglalkozni. Amivel érdemes, azok az emberek számára kézzel fogható eredménnyel járó zöld fejlesztések, amiknek köszönhetően Budapest zöld irányba indult el. Többek között ilyen a 3,7 milliárdos Béke téri tehermentesítő főgyűjtő csatorna projektje, ami kifejezetten a klímakatasztrófához való alkalmazkodást segíti, és több ezer embernek fog konkrét segítséget jelenteni. Sokat haladtunk a fenntartható közlekedés terén: már négyszer annyi olyan villamos van, amelyeken lehet bicikliket szállítani. Ezen felül is nagyot léptünk előre a bringás infrastruktúra fejlesztésben: az új bringasávok mellett megmentettünk a forrásvesztéstől a nagyon rossz állapotban lévő kerékpáros VEKOP-fejlesztéseket. Kísérleti jelleggel összehoztuk nyáron a főváros eddigi legnagyobb klímaadaptációs akcióját, tízezreknek enyhülést nyújtó hűsítő szigetekkel, több tucat új ivókutat adtunk át és befejeztük a zajvédőfalat az M3-as mentén, aminek átadása 15 éve húzódott, nagy adóssága volt a fővárosnak. Megépült a Haller deltavágány, ami a pesti fonódó villamos első üteme is. Klíma közösségi gyűlést tartottunk. Több fontos útszakasz is megújult a fővárosban, és sok másik felújítását is előkészítettük. Mindezeket nehéz pénzügyi helyzetben, koronavírusos időszakban értük el.

De ha történtek érdemi dolgok ebben az egy évben a klímavédelmi területen, akkor miért nem lesz utódja a főpolgármester-helyettesi székben?
Hosszú személyes döntési folyamat vezetett oda, hogy arra jutottam, akkor tudom a klímavédelem ügyét a legjobban szolgálni, ha a kormányváltásért dolgozom. Azután pedig, hogy ezt átbeszéltük Karácsony Gergellyel, ő úgy döntött, hogy nem fogja betölteni a posztomat. Az, hogy Budapesten a közeljövőben nem lehet majd megvalósítani igazán ütős, klímavédelmet vagy a társadalmi igazságosságot szolgáló programokat, az nagyrészt Orbán Viktor bűne: kivérezteti Budapestet, háborút indított a fővárosiak ellen. Erre fog választ adni az, ha 2022-ben eltakarítjuk az Orbán-kormányt.

Tehát azt mondja: Karácsony Gergely nem kérte – és nem is gyakorolt nyomást azért, hogy ön lemondjon?
Ez egy hosszabb döntési folyamat volt a részemről, Karácsony Gergellyel egy adott ponton leültünk és átbeszéltük.

Mi volt az a pont, ahol úgy érezte, inkább le kellene mondania?
Az utóbbi hetekben az a kormányzati támadássorozat, ami lényegében fenntarthatatlan költségvetési pályára rakja Budapestet, azt bizonyította nekem, hogy az önkormányzatiság megmaradása és a valódi klímavédelem ügye a 2022-es választáson fog múlni. Arra jutottam, hogy nekem személy szerint az a legfőbb feladatom, hogy ebbe száz százalékosan beleálljak.

Kocsis Máté, a Fidesz-frakcióvezetője úgy kommentálta a távozását, „átvezényelték a külföldi ügynököt” – önről ugye tudni lehet, hogy hosszabb időt töltött Amerikában.
Kocsis Máté hatalmas butaságokat beszél, és azt, hogy butaságokat beszél, a budapestiek is tudják, ahogy ő maga is. Nem is véletlen, hogy nem fog 2022-ben egyéni körzetben újraindulni.

Összességében mit tanult ebből az egy évből?
Nem voltak illúzióim a Fidesszel kapcsolatban, és arra a támadássorozatra is lehetett számítani, amit a főváros ellen indítottak – de ilyen szintű aljasságra azért talán nem. Őszintén mondom, az is meglepett, ahogy Orbán Viktor a járványt kezeli – egyszerre rontva el az egészségügyi és a gazdasági válságkezelést. Ami itt zajlik, az nem kormányzás, hanem nyerészkedés a magyarok kárára. Vagyis az, hogy egy ilyen helyzetben is csak haverok kitömésére ad közpénzt, miközben naponta százával halnak meg az emberek, és gazdasági válság miatt családok roppannak össze, akiket viszont nem támogatnak semmilyen kézzelfogható módon.

Ellenzéki politikusként tényleg meglepődött?
Amikor ennyire durva egészségügyi és gazdasági válság van, történelmi bűn, hogy a kormánynak nem számítanak az emberéletek. Ez cserbenhagyásos gázolás. Ezt így nem lehetett előre látni.

Ilyenkor lemondás helyett nem inkább fel kéne venni a kesztyűt?
Épp most veszem fel a kesztyűt azzal, hogy maximálisan beleállok a kampányba. Mert a problémát a gyökerénél kell kezelni, a probléma pedig ma az Magyarországon, hogy egy kivénhedt oligarcha uralkodik Magyarországon.

Most, hogy lemondott főpolgármester-helyettesként, konkrétan mit fog tenni a 2022-es választás sikeréért?
A Párbeszéd elnökségének tagjaként, illetve a kampányfőnökeként pártunk és jelöltjeink felkészítését fogom végezni a választásokra. Nyilván, mivel látjuk, hogy megszületett az ellenzéki együttműködés, majd a közös ellenzéki kampányban is dolgozni fogok. Most már biztos, hogy előválasztások lesznek, közös egyéni jelöltek, ahogy közös miniszterelnök-jelölt és közös program is – ez az ami engem motivál. Többek között nagy örömmel fogok részt venni a közös programunk klímavédelemmel kapcsolatos fejezetének kidolgozásában.

Az nem keseríti el a választóikat, hogy felmerült, a fővárosban is offshore hátterű cégek nyernek buszbérlésre vonatkozó pályázatot?
Szerintem Karácsony Gergely és Tüttő Kata megfelelő módon válaszoltak erre az ügyre, vizsgálatot rendelve el.

De mégiscsak volt egy ilyen ügy, ami megingathatja az emberek bizalmát.
Az emberek bizalmát az ingatja meg, hogy a kormány háborút visel a budapestiek ellen. Szerintem erről szól az elmúlt egy év, és minden olyan lépés, amit a Fidesz tett. Ebből az a tanulság, hogy 2022-ben a lehető legjobb eséllyel, legjobb csapattal és a legerősebb jelöltekkel kell felállnunk a pályára.

Ön szerint mitől jobb az ellenzék, mint a Fidesz, miért önökre szavazzanak 2022-ben?
Orbán Viktor egy klímabűnöző. Az, amit az elmúlt tíz éves kormányzásuk alatt a zöld ügyekben tett – pontosabban nem tett – akkora kárt okozott az országnak, amit emberéletekben fizetünk meg. Ugyanez mondható el arról is, ahogyan kettészakították a társadalmat, vagy arról, ahogy lényegében a saját családi köréhez csatornázza a közpénzeket, miközben egy friss adat alapján 72 ezer idős ember szegényedett el egyetlen év alatt. Zöld, fenntarthatósági és igazságossági szempontból is a szakadékba viszi az országot Orbán Viktor, ennek véget kell vetni.

Nagy kérdőjel sokaknak: ha van is kormányváltás, tudna hat párt közösen kormányozni? Ön mit tapasztalt a fővárosban az elmúlt egy évben?
A választók kijelölték számunkra az utat, ez pedig az együttműködés és közös kormányzás. Összességében az elmúlt egy év az ellenzéki vezetésű önkormányzatokban azt bizonyította, jó az együttműködés, és bár nyilván vannak viták, de ez a demokrácia része. Szerintem az a perverz, ha azt hisszük normálisnak, hogy csak egyetlen párt vezetőjének az íróasztalán dőlhet el minden. Az, hogy a Fidesz a koronavírus-járvány kezelését elrontotta mind egészségügyi, mind gazdasági oldalról, azt mutatja: ez a centralizált, egy személy döntése által irányított rendszer nemcsak, hogy antidemokratikus, de nem is hatékony.

Örülne, ha Karácsony Gergely indulna a miniszterelnök-jelölti előválasztáson?
Nyilván nehezen tudok elfogulatlanul beszélni a személyéről, hiszen ő nemcsak régóta politikai szövetségesem, de jó barátom is. Ez egy olyan döntést, amit neki kell jól átgondolnia, majd meghoznia.

De Dorosz Dávid személyesen minek örülne?
Karácsony Gergely nagyon sok helyzetben és szerepben bizonyított már. Az, amit ő gondol a világról – hogy zölddé és igazságossá kell varázsolni – természetesen közel áll hozzám, ezért vagyunk egy pártban.

Ha Karácsony Gergely nem indul, lát olyan erős nevet, aki miniszterelnök-jelöltként segítené a kormányváltást?
Nem szeretnék miniszterelnök-jelölti totóba belemenni.

Mi lesz a kormányváltás stratégiája?
A recept előttünk van: közös lista, közös jelöltek, közös program. Fontos, hogy a jelöltekről előválasztással döntsünk. Karácsony Gergely kampányfőnöke voltam a tavalyi önkormányzati választáson, láttam, mennyit tett hozzá a sikerhez az, hogy kétfordulós előválasztást tartottunk a főpolgármester-jelölt személyéről. Kőkeményen, aprólékos munkával kell végig menni ezen az úton.

A borsodi időközin nem segített az, hogy közös jelöltje volt az ellenzéknek, hiszen a Fidesz nyert.
A borsodi eredményeket sokféleképpen lehet nézni, de nem időközi választást kell nyerni, hanem országos választást 2022-ben.

Hogyan látja Budapest sorsát 2022-ig?
Nemcsak Budapestet, de az ellenzéki vezetésű városokat is támadja a kormány. Ezért fontos, hogy ezek a városok megalakították a szabad városok szövetségét, hiszen biztosítja az emberek napi szintű beleszólását az őket közvetlenül érintő ügyekben.

Ha lesz kormányváltás 2022-ben, akkor vállalna még a főpolgármester-helyettesi poszthoz hasonlóan hivatalos tisztséget, vagy ezt nem érzi a sajátjának?
A klímavédelem ügye személyesen is fontos számomra, hiszen nem az a kérdés, hogy mit hazudoznak Habonyék George Clooneyról, hanem hogy lesz-e 30 év múlva élhető bolygónk és Magyarországunk. Ehhez viszont kormányváltás kell. Ezért most a választási felkészülésnek és kampánymunkának jött el az ideje. Minden más személyi kérdés másodlagos.