Drasztikusan csökkent az Ukrajnából érkező menekültek száma

Drasztikusan csökkent az Ukrajnából érkező menekültek száma

Ukrajnai menekültek a Nyugati pályaudvaron, 2022. február 28-án. (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár az ORFK közlése szerint még manapság is tízezren lépik át Ukrajnából a magyar-ukrán, illetve a magyar-román határt, a menekültek ellátásában dolgozók szerint ez képtelenség. A BOK-csarnokban berendezett menekültfogadó központban néha már senki sincs, naponta legfeljebb 50-100-an érkezhetnek, írja a HVG.

Eddig 6,6 millió ukrajnai lakos menekült el az országból. A felük Lengyelországba ment, Magyarország a negyedik helyen áll a célországok között, tíz százalékkal. Sokan közülük már hazatértek, illetve a legtöbben nyugat felé távoznak.

A három hónappal ezelőtt kezdődött háború első napjaiban főképpen Kárpátaljáról érkeztek, aztán megjelentek a középső és a keleti területekről menekülők is. A tapasztalatok szerint az emberek többsége, amint lakhelyén megszűnnek a harcok, hazatér.

A BOK-csarnokban takarékra csökkentették a működést, kevesebb ember teljesít szolgálatot, a gyerekeknek fenntartott részből már elkezdték elvinni a játékokat, mert nagyon kevés menekült érkezik oda. Időnként befut egy vonat, és azzal érkezik 20-50 ember, de az ütem kiszámíthatatlan. Akik tudnak, igyekeznek önállóan szállást találni, amíg van pénzük, szobát bérelnek, illetve munkát keresnek. Erre a magyarul beszélőknek van lehetőségük. Közöttük sokan romák, akiknek a rasszista előítéletekkel is szembe kell nézniük.

Vannak harmadik országból való személyek is, főleg afrikai diákok, akik ukrán egyetemeken tanultak, nagyjából 300-an. Ők általában nem képesek kifizetni a nyugati egyetemi tandíjakat, és németül sem beszélnek, így nehéz helyzetbe kerültek. Mivel nekik nem jár menekültstátusz, a legtöbbjük előbb-utóbb haza kell térjen.