drMáriás: Most mintha büntiben volnánk

drMáriás: Most mintha büntiben volnánk

DrMáriás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyik oldalon ott van Baby Yoda, az intergalaktikus migráns, bölcs, veszélyes harcos, aki ártatlan cuki babának tettetve magát lopja be magát a szívünkbe. A másik oldalon ott van korunk legnagyobb keresztes lovagja, minden magyarok keresztapja, Orbán Viktor, akinek célja a kereszténység megmentése. Hogyan oldható fel ez az ellentét? – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában drMáriás, amikor a karantén idején született, a miniszterelnököt is ábrázoló festményről kérdeztük.

(...)

A művész nem hagyta ki alkotásaiból a képernyőkön nap mint nap az operatív törzs tájékoztatóin megjelentő Müller Cecíliát sem. Elemezte az országos tiszti főorvos kommunikációját, kiemelve azt, hogy „nyugalomhipnózisa fontos jellemvonása ennek a kornak: a katonák, a kórházak, a szupermenek helyett Cecília óvó néni megmentette a hazát”.

DrMáriás beszélt a koronavírusról és azzal járó, az egész világot érintő helyzetről. Szavai szerint „kicsit olyan, mintha a modern társadalom most büntiben volna, miután annyi önzést, rombolást, felületességet produkált”.

Mostanában készülő képein hogyan fog a tükröződni a karanténba zárt világ? Ebben a bezártságban a külvilág jelentette inspiráció hiányzik jobban, vagy a kiállításokkal, koncertekkel szükségszeren együtt járó társasági élet? A műveiben abszurd és groteszk elemeket használó művésznek milyen azt néznie, hogy egy láthatatlan kis vírustól retteg az egész világ? Egy igazi háború igazi menekültjeként (drMáriás 1991-ben költözött Magyarországra Újvidékről – a szerk.) mit szól a folyamatosan „frontvonalazó”, paramilitarista közbeszédünkhöz? Leül-e naponta megnézni az operatív törzs tájékoztatóit? A válaszokat, a drMárissal készült interjút megtalálja a Magyar Hang május 15-én megjelent 2020/20. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 20. számban? Itt megnézheti!