Duda Ernő: 3,5 millió beoltott ember kellene a biztonságos nyitáshoz

Duda Ernő: 3,5 millió beoltott ember kellene a biztonságos nyitáshoz

Prof. dr. Duda Ernő virológus, immunológus Koronavírus - hitek, tények és kérdések címmel előadást tart (Forrás: Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy akkor lehet kezdeni a nyitást, ha az átoltottság eléri a 2,5 milliót. Hasonlóképpen számol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki azt mondta, amint átlépjük a 2,5 milliós határt, vagyis ennyi ember már legalább az első oltást megkapta, akkor jöhetnek a lazítások. Valójában azonban 3,5 millió oltott ember kellene a biztonságos nyitáshoz – mondta a 168.hu-nak Duda Ernő virológus.

– A koronavírus új mutációinak gyors terjedése miatt nem fog drasztikusan csökkenni a fertőzöttek száma 2,5 millió beoltottnál sem, ám a halálos áldozatok száma valóban kevesebb lehet – tette hozzá.

Úgy látja, a fertőzöttek számát akkor lehetne felére szorítani, ha egymillióval több beoltott embernél nyitnának ki az iskolák. – Ha 3,5 millió oltottnál ígéri ugyanazt a kormány, akkor azt lehetne mondani, hogy a felére csökken a megfertőzhető embereknek a száma. Nem nullára, felére! Tavaly a vírus alapváltozata 2-3 embert tudott megfertőzni, a brit variáns körülbelül kétszer annyit – emlékeztetett. Duda Ernő.

Az idősek beoltásával a halálozások száma leszorítható, de gond, hogy az új variánsok gyorsabban szaporodnak, tehát a betegség tovább terjed. A virológus arra is felhívta a figyelmet, hogy az új mutáció az 55 év alattiakra most veszélyesebb, mint az első hullámban fertőző koronavírus, ugyanis hamarabb lejuthat a tüdőbe.

Az időseket az átoltottság miatt most nem fenyegeti olyan mértékben a halálos vagy a súlyos lefolyás kimenetele, de a fiatalokat igen, mivel egyelőre nem várható az ő beoltásuk. Úgy látja, hogy kevesebb halálos áldozat mellett a járvány várhatóan ugyanúgy terjed majd, mint ősszel. A mostani számokhoz képest ez kevesebb lesz, de nem lesz drasztikus különbség az őszi adatokhoz képest – állítja a virológus.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Ki lesz a nyerő? – Magyar Hang-ajánló

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Árnyék podcast – Bántalmaz a kormányom