Duda Ernő: Járványügyi adatok nem szólnak semmilyen nyitás mellett

Duda Ernő: Járványügyi adatok nem szólnak semmilyen nyitás mellett

Lélegeztetett pácienst ápolnak Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Járványügyi adatok nem szólnak semmilyen nyitás mellett, a mostani egyértelmű politikai döntés – mondta Duda Ernő virológus professzor a Népszavának adott interjújában.

Szerinte a nyitás politikai értelemben volt okos, „mert ha most nem nyitnak, csökken a kormánypártok népszerűsége. Az embereknek elegük van a bezártságból.” Viszont a nyitás szerinte nem lesz jó. „Intenzív propagandára lenne szükség arról, hogy a járványnak nincs vége, tessék hordani a maszkot” – mondta, hozzátéve: nem szigorítás kellene, hanem a meglévő szabályok betartása.

Szerinte április 19-ig nem szerezhetnek védettséget a tanárok. „Az jó, hogy már több mint 2,5 millió ember megkapta a vakcinát, de köztük a védettek száma alig haladja meg az egymilliót. Csak az védett, aki megkapta mindkét oltását, és utána eltelt egy-két hét attól függően, hogy melyiket kapta. Aki a Pfizerből megkapta a második oltást már másnap védett lehet. A vektor vakcináknál (Szputnyik V, AstraZeneca) a második oltást követő egy hét múlva lehet védettnek tekinteni az oltottakat” – fogalmazott.

Úgy becsüli, hogy az oltottak mellett lehet még másfél–kétmillió ember, aki átesett a betegségen, 2,5–3 millióan lehetnek védettek.

„Az is jól látszik, hogy ennek nem lesz vége, míg mindenkit be nem oltunk. A gyerekeket is, az öregeket is” – fogalmazott.

Szerinte ha a szülők és a tanárok be lesznek oltva, akkor ősszel az alsó tagozatosak nyugodtan mehetnek iskolába, erre van már tudományos bizonyíték is. „Az USA-ban őszre a gimnazisták már oltva kezdik a tanévet, az ottani elemi iskolások valószínűleg 2022 tavaszán kapják meg a vakcinát. Ha minden jól megy, Magyarországon is el lehetne érni, hogy szeptemberben a középiskolások és az egyetemeken tanulók már oltva kezdjék az évet” – mondta.