Dunaföldvári gázmérgezés: kiengedték a kórházból a sérülteket

Dunaföldvári gázmérgezés: kiengedték a kórházból a sérülteket

Bioetanolt előállító üzem Dunaföldváron, ahol ipari baleset történt és többen megsérültek 2020. október 9-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hazaengedték a pénteki dunaföldvári gázömlés sérültjeit, akiket gázmérgezés gyanújával szállítottak kórházba, miután a Pannonia Bio Zrt. dunaföldvári üzemében klórgáz szabadult fel – értesült a Magyar Hang a város polgármesterétől. A balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek. A helyszínre több mentőautót és négy mentőhelikoptert riasztottak, sőt a speciális, úgynevezett tömeges baleseti egységet is kivezényelték. 

Dunaföldvár polgármestere, Horváth Zsolt elmondta lapunknak, hogy 25 sérültet már a kórházba szállítás napján hazaengedtek, ketten 24 óráig, egy sérült pedig 72 órán át állt kórházi megfigyelés alatt, hétfőn azonban ő is elhagyhatta a kórházat.

A polgármester úgy tudja: a katasztrófavédelem vizsgálatán kívül a vállalatnál is folyik belső vizsgálat annak kiderítésére, hogy miként kerülhetett a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri hétköbméteres hypotartályába utántöltéskor salétromsav, aminek következtében a két anyag reakciójaként klórgáz fejlődött. Mivel a vizsgálat még nem zárult le, az önkormányzat egyelőre sem jegyzőkönyvet, sem szakvéleményt nem látott, így a polgármester sem tudta megmondani, milyen hiba vezethetett a balesethez.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Magyar Hanggal a vizsgálatok kapcsán csak annyit közölt: a káresemény kivizsgálása folyamatban van, és további kérdésekkel a vállalathoz irányította lapunkat. A cég sajtóirodája későbbre ígért választ azzal kapcsolatban, hogy kiderült-e már a baleset pontos oka. A baleset után azt közölték:  a cég menedzsmentje a helyszínen vizsgálja a baleset körülményeit, lehetséges okait; a gyár működésében a baleset fennakadást nem okozott, a termelés folyamatos és zavartalan.

A baleset utáni helyszíni vizsgálatok kapcsán a Katasztrófavédelem azt közölte:  a levegőbe kerülő gázkoncentráció mértéke a védőövezeten kívül, a péntek esti órákban is a veszélyességi határérték alatt maradt, így sem a környező üzemek, sem a lakosság nem voltak veszélynek kitéve. Tűzoltói biztosítás mellett szombaton, a délutáni órákban átfejtették a tartályból a veszélyes anyagot. A klórgáz környezetbe kerülését sikerült megszüntetni, a  katasztrófavédelmi mobil labor és a tűzoltóegységek ezzel befejezték munkájukat a helyszínen.

A Pannoniabio dunaföldvári üzeme egyébként éppen most bővül, biogáz üzem létesítése zajlik, amelynek az engedélyezése folyamatban van – ezzel kapcsolatban éppen a baleset előtti napon hirdetett meg az önkormányzat közmeghallgatást, amit november 10-én tartanak majd. A polgármester erről azt mondta: a balesettől függetlenül természetesen támogatja a fejlesztést, amelynek elmondása szerint nincsen köze a pénteki eseményekhez, mert egészen más anyagok felhasználásról és más technológiáról van szó, mint amelyek a baleset érintettek voltak – Növényi hulladék felhasználásáról van szó, amelyet biogáz fejlesztésére és ezáltal hő termelésére használnak. Máshol is használják ezt a technológiát, amely az ökológiai lábnyomot is csökkenti – mondta erről a polgármester.