Duplájára nőtt a Pénzügyminisztérium költöztetésének költsége – Frissítve a minisztérium reakciójával

Duplájára nőtt a Pénzügyminisztérium költöztetésének költsége – Frissítve a minisztérium reakciójával

Varga Mihály beszéde a 2021-es költségvetés benyújtásakor 2020 május 26

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly októberben még úgy nézett ki, hogy a Pénzügyminisztérium 26 milliárdosra tervezett várba költözése 47,5 milliárd forintból valósulhat meg. Ez az összeg bő fél év alatt további hét milliárd forinttal ugrott meg, jelenleg – úgy tűnik – a végszámla meghaladhatja az 54,5 milliárd forintot. – számol be róla a Népszava.

Mivel a beruházásnak még nincs vége, tovább drágulás sem zárható ki 2022-ben. Csak az idén ugyanis 18,6, jövőre pedig további 10,7 milliárd forintot akar elkölteni a kormány a Budai Várban, a Mátyás-templom tőszomszédságában lévő egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium épületére. Bár a 2021-es költségvetés tervezetéből eltűnt az „egykori Pénzügyminisztérium felújítási” előirányzata, viszont szerepel egy kiadási tétel „szentháromság téri ingatlanberuházás” néven két másik pénzügyminisztériumi kiadás között.

Innen tudható, hogy a jelenlegi, a járvány által is sújtott nem túl rózsás gazdasági helyzetben is folytatódik e nemzetgazdasági szempontból meghatározó beruházás, amelyre az elmúlt években már elköltöttek 25,2 milliárd forintot. A kormány arra törekszik, hogy minél több kormányzati szervet költöztessen fel a várba. Ennek első lépése még 2000 tájékán a Sándor-palota felújítása volt, amely Orbán Viktor 2002-es választási veresége után mégsem lett miniszterelnöki rezidencia, hanem a köztársasági elnök költözött be.

A 2010-es kormányváltást követően a régi tervet a miniszterelnök leporolta, így költözött be tavaly a Miniszterelnökség a várbeli karmelita kolostorba. Az épület átalakítását és egy teljesen új szárny építését is magába foglaló beruházás mintegy 30 milliárd forintba került a kormány szerint. A miniszterelnök ugyan már másfél éve használja az épületet, a beruházással mind a mai napig nem számoltak el.

A miniszterelnökség mellett a várba költözne a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium is. Előbbi projekt csak nagyon lassan halad, míg a PM régi-új épületének felújítása folyamatos. A kormány minden kiadást a jövő évi költségvetésben „gazdaságvédelmi intézkedésként” próbál eladni, ez alól a PM rekonstrukciója sem kivétel: a 2021-ben esedékes 10,7 milliárdot is a „gazdaságvédelmi” alapban számolták el. 

Cikkünk megjelenése után reagált a Pénzügyminisztérium. Azt írják, a projekt költsége sosem volt 26 milliárd forintra tervezett. „Az előkészítő munkákat a Forster Központ kezdte még 2016-ban, és a részletes épületfeltárás előtt 23 ezer négyzetméter hasznos terület figyelembevételével bruttó 41,6 milliárd forintra becsülte a várható költségeket. A projekt időközben 46 ezer négyzetméter hasznos területre kapott építési engedélyt, de a megvalósuló beruházás teljes költségét majd csak a kiviteli tervdokumentáció véglegesítése, és az ezt követő – a hátralévő munkafázisokra lefolytatandó – közbeszerzési eljárás(ok) eredményeként lehet megállapítani. A cikkben a címben megjelenő összeg félrevezető, mert az állami éves központi költségvetésben az erre a projektre előirányzott keretösszegek nem azonosak a beruházás során ténylegesen kifizetésre került összegekkel. A beruházás során az eddig elvégzett előkészítési, tervezési és kivitelezési munkák ellenszolgáltatásaként kifizetett teljes összeg 6,2 milliárd forint volt.” A hír alapjául szolgáló, most nyilvánosságra került költségvetési sor valójában a korábban előirányzotthoz képest elvonást jelent, ami a járvány következményeinek enyhítésére hozott gazdaságvédelmi akcióterv részeként történt, tehát ennek kapcsán 7 milliárdos drágulásról semmiféleképpen nem lehet beszélni a minisztérium szerint.