Dúró Dóra szerint a szívhangrendeletet sokszor nem hajtják végre

Dúró Dóra szerint a szívhangrendeletet sokszor nem hajtják végre

Dúró Dóra (Fotó: Dúró Dóra Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dúró Dóra szerint pártjának, a Mi Hazánknak információi vannak arról, hogy „a szívhangrendeletet valójában sokszor nem hajtják végre”. A Mi Hazánk elnökhelyettesét azért kereste meg a Magyar Hang, mert a Válasz Online cikke szerint nem hogy csökkent, hanem rég nem látott módon nőtt az abortuszok aránya, és a beavatkozások száma is 2022 augusztusától novemberéig. A rendeletet, amely a magzati szívhang meghallgatására kötelezi az abortuszt tervező nőket, és amely régi követelése volt a Mi Hazánknak, szeptember közepén tette közzé a belügyminiszter, Pintér Sándor. Tehát a növekedés folytatódott a rendelet kihirdetése után is. A Mi Hazánk politikusa szerint viszont a rendeletnek is része lehetett abban, hogy egyre kisebb növekedés után decemberre ismét csökkenést mutattak a számok. A párt elmondása szerint nem tett le az újabb abortuszellenes intézkedésekről.

A Mi Hazánk a Magyar Hang megkeresésére kifejtette: „hamisításnak” tartják azt az állítást, hogy a Magyarországon bevezetett szívhangrendelet az abortusz-szabályozás szigorítását jelentené, és szerintük az sem igaz, hogy nincs más országban a magyarhoz hasonló szabályozás – igaz, a Válaszonline nem is ezt állította, hanem azt, hogy a fejlett országokban nincs olyan szabályozás, amely a magzati szívhang meghallgatására kötelezné a nőket abortusz előtt. Példákat nem hozott a Mi Hazánk arra, hogy szerintük hol van hatályban a magyar „szívhangrendelethez” hasonló szabályozás. 

A statisztikai adatokról szólva Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese kifejtette: azért nem a szívhangrendelet kudarcának tekintik az abortuszok számának emelkedését, mert a legnagyobb emelkedés az abortuszok számában augusztusban volt tapasztalható, a rendelet pedig csak szeptemberben lépett hatályba, és bár az abortuszok számának emelkedése ezután is folytatódott, de kisebb mértékben, decemberben pedig már csökkenés következett be. Ezt pedig a Mi Hazánk javulásnak tekinti. „Az őszi-téli hónapokban nagyobb mértékben jelentkeztek a családoknál a gazdasági nehézségek, mint augusztusban, az abortuszok számának növekedése mégsem jelentkezett akkor, a szívhangrendelet hatályba lépése után. Így a javulásban valószínűleg nagy szerepe volt a szívhangrendeletnek” – írta Dúró Dóra. 

A politikus azt is hozzátette: a 100 élveszületéshez számított adat azért is csalóka, mert a termékenység is most csökkent 2011 óta először, és a született gyerekek száma is csökkent, ráadásul kilenc éves mélypontra esett vissza, tehát „mindkét mutató esetében drámai adatoknak lehetünk tanúi, nem ugyanaz a viszonyítási alap”. Viszont a Válasz Online nem csak a születésszámmal összevetve mutatta ki az emelkedést, hanem az abortuszok száma alapján is: 2022 szeptemberében három, októberben ismét három, novemberben pedig 0,2 százalékkal nőtt a terhességmegszakítások száma az előző év azonos időszakához képest.

Az a kérdés is felmerül, hogy mennyiben tekinthető javulásnak az abortuszok számának év végi csökkenése: a Válasz Online cikke szerint az elmúlt tíz évben nem fordult elő olyan, amikor három egymást követő hónapban romlott volna a száz születésre jutó abortuszok aránya. Két egymás utáni hónap is elvétve fordult csak elő. Rég nem látott módon megugrott az abortuszok aránya 2022 augusztusa és novembere között, még ha decemberre vissza is esett, így a 2022-es éves adat a 2021-eshez képest végül nem növekedett. A cikk szerint utoljára a 2008–2010-es válság idején nőtt a terhességmegszakítások száma és aránya. 

Dúró Dóra szerint az augusztustól novemberig tartó növekedés okainak „pontos és végleges megválaszolásához időre és mélyebb tanulmányok, felmérések elkészítésére van szükség”, ugyanakkor szerinte is összefügghet a gazdasági válsággal. Arra biztatta az érintetteket, kérjenek segítséget.

A Mi Hazánk a közeljövőben azt tervezi, hogy kezdeményezik jelképesen három országos abortuszmentes nap megtartását egy évben, az összes kórházban. Dúró ehhez hozzátette: az óriásplakátokon kormánypropaganda helyett „jobb volna valódi társadalmi célú hirdetéseket látni, akár életvédő kampány formájában, például arról, hogy egy gyereket örökbe is lehet adni, sokan várnak rá”. A politikus szerint „az abortusz vezető halálok” és pártjuknak elmondása szerint információik vannak arról, hogy „a szívhangrendeletet valójában sokszor nem hajtják végre”, ezért szerinte további lépésekre is szükség van. – Azon is el kellene gondolkozni, hogy nem kellene-e az apák részére is kiterjeszteni a szívhangrendeletet, hogy ők is meghallgassák gyermekük szívhangját, s a szülők közösen dönthessenek csak az abortuszról – írta Dúró Dóra.