Durva beavatkozásról, szabotázsról ír a kínai nagykövetség a szombati tüntetés után

Durva beavatkozásról, szabotázsról ír a kínai nagykövetség a szombati tüntetés után

Tüntetés a Fudan ellen (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ez durva beavatkozás Kína belügyeibe – többek között ezt tartalmazza a kínai nagykövetség oldalán megjelent közlemény a szombati, Fudan-ellenes tüntetés után. A szöveg konkrét felszólalókat nem nevez meg, de arra kitér, hogy az ott elhangzottak tele vannak ideológiai előítéletekkel. Sőt, még a két nép baráti és kölcsönös együttműködésének szándékos szabotálásáról is írnak.

A nagykövetség tiltakozik és határozottan elítéli a rendezvényen elhangzottakat.

A kínai nagykövetség Facebook oldalán közben már személy szerint megnevezik Karácsony Gergelyt is. A Telex vette észre a bejegyzést, amelyet egy közel egy évtizede nálunk dolgozó diplomata jegyez. Arról írt, hogy „fényes nappal nem illik kritizálni egy másik ország belügyeit”, és külön kritizálta, hogy a beszédben szó volt a Tiananmen téri tiltakozásokról, és emberi jogokról is.

Karácsony Gergely a tüntetésen valóban többször is hivatkozott a Tienanmen téri eseményekre, bár azt jelezte, hogy a tüntetés nem a kínai nép és a kínai emberek ellen zajlik.

Címkék: Kína, Fudan