„Ebben hír sincs, nem hogy rémhír”

„Ebben hír sincs, nem hogy rémhír”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reggel 6-kor házkutatási engedéllyel érkeztek, kérdezték, én írtam-e ezt a dolgozatot. Semmit nem tagadtam, vállalom érte a felelősséget, mert semmi olyan nincs benne, ami gátolná a vírus elleni védekezést. Ebben hír sincs, nem hogy rémhír, ez inkább egy filozófiai okfejtés – nyilatkozta a 444.hu-nak András, az a 64 éves férfi, akit kedd reggel fogtak el a rendőrök rémhírterjesztés miatt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság délelőtt közölte, hogy rémhírterjesztés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Szerencsi Rendőrkapitányság egy 64 éves férfival szemben. A gyanúsított az egyik legnagyobb közösségi oldalon 2020. április 28-án tett közzé egy bejegyzést. A posztban a férfi többek között leírta azt is, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a  koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését. Amely véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet. A közzétett bejegyzéshez rövid időn belül tizenkilencen hozzászóltak, és tizenegyen meg is osztották. A szerencsi rendőrök a nyomozás során azonosították az elkövetőt, akit 2020. május 12-én reggel elfogtak, majd gyanúsítottként hallgattak ki. Még azt is hozzátették, hogy a világhálón egy rosszindulatú vagy meggondolatlan megosztás akár bűncselekményt is megvalósíthat.

A férfi azt mondta a 444-nek, hogy a rendőrök korrektül bántak vele, neki úgy tűnt, hogy se a rendőrök se az ügyészek nem tudták, hogyan kellene értelmezni esetében a rémhírterjesztést. Hozzátette: volt olyan kérdés is, hogy kit nevezett a posztjában diktátornak. A kihallgatást követően azt közölték vele, hogy nem lesz folytatása az ügynek, mert nem valósult meg bűncselekmény.

Segítség! Rémhír vagy sem? | Magyar Hang

„Elmondtam a rendőröknek is odabent, hogy a foglalkozás elérte azt az eredményét, hogy engem valószínűleg bekussoltatnak. Nem vagyok megijedve, nem félek, az én pofám nem lesz kisebb, csak a barátaim, rokonaim fognak figyelmeztetni, hogy állítsam le magam” – mondta.

– Ebben a bejegyzésben a férfi véleményt nyilvánít, kritizálja a kormányt. Ez azért fontos, mert a rémhírterjesztés nem véleményekről szól – mondta a 444-nek Kaputa Júlia, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének munkatársa. Hozzátette: a nemrég módosított rémhírterjesztést csak szándékosan lehet elkövetni, akkor, ha valaki valótlan tény állításával, vagy valamilyen valós tény elferdítésével akadályozza a járvány elleni védekezést. A TASZ álláspontja szerint ezek fel sem merülhetnek a férfi facebookos bejegyzése esetében.

András posztja (Fotó: 444)