Eduline: 14 éves mélyponton az óvodapedagógusnak készülők száma

Eduline: 14 éves mélyponton az óvodapedagógusnak készülők száma

Képünk csak illusztráció! (Fotó: BBC Creative/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén 2234-en jelentkeztek óvodapedagógus alapszakra, 600-zal kevesebben, mint tavaly – derül ki a friss felvételi statisztikákból, amit az Eduline ismertetett.

Mint írták, az elmúlt években folyamatosan csökkent az óvodapedagógusnak készülők száma: idén már csak feleannyi jelentkező van, mint öt éve, sőt: utoljára 2008-ban volt ennél alacsonyabb a felvételizők száma. A lap szerint ennek oka az alacsony kezdő fizetések mellett alighanem a felvételi szabályok 2020-as szigorítása.

Ugyancsak rossz hír, hogy a képzésen 20–23 százalékos a lemorzsolódási arány, emellett a hallgatók 10-12 százaléka otthagyja tanulmányait, vagyis nagyjából az egyetemisták harmada nem jut el a diplomáig. Az is ront a helyzeten, hogy mint Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke nyilatkozta az RTL Klubnak korábban, ritka, hogy valaki öt évnél többet töltsön a pályán, annyira alacsonyak a fizetések.