Éger István cáfolja a felvételeket, szerinte az orvosok nem fütyülték ki az államtitkárokat

Éger István cáfolja a felvételeket,  szerinte az orvosok nem fütyülték ki az államtitkárokat

Éger István (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sikeres, de eredménytelen találkozóról beszélt a Magyar Orvosi Kamara elnöke a 24.hu-nak. Mások egészen máshogy emlékeznek a szervezet vasárnapi nagygyűlésére, és az RTL Híradójának felvétele is feszült légkörről tanúskodik.

Eredménytelen volt ugyan, de mégsem haszontalan a novemberi tisztújításra készülő Magyar Orvosi Kamara (MOK) múlt vasárnapi nagygyűlése – fogalmazott a 24.hu-nak Éger István, a testület elnöke. Szerinte nem igazak a hírek, hogy a tanácskozáson jelenlévő több száz orvos kifütyülte a kormány megjelent képviselőit, Horváth Ildikót, az egészségügyért felelős államtitkárt, és a Miniszterelnökség helyettes államtitkárát, Szalay-Bobrovniczky Vincét. Bár „kétségtelen, hogy a kormányzati szereplők üres kézzel érkeztek a nagygyűlésre, ezt pedig rossz néven vették az orvosok” – tette hozzá.

Nem vezetett ugyan eredményre a találkozó a MOK elnöke szerint, mégis volt értelme, hiszen kedd délután megindulnak a tárgyalások: „Már kerestek a kancelláriáról és az Emmitől is, és úgy tudom, a nyugdíjas dolgozók visszafoglalkoztatásának megkönnyítését már elő is vették.” Éger István hangsúlyozta: a következő hetek testületi ülésein értékelik majd a tárgyalások eredményeit, és azok fényében döntenek a további lépésekről. A lépések között felmerülhet az önkéntes túlóra felmondása is.

Egészségügy 2018 - és ami várható | Magyar Hang

Attól, hogy közhely, még igaz, hogy a magyar lakosság egészségi állapota lényegesen rosszabb, mint ami az ország gazdasági-kulturális állapotából, környezetéből következne. Ha nem is közhely szintű, de az is egyre szélesebb körben megélt tudás, hogy egy ország lakosságának egészsége nem elsősorban az egészségügy fejlettségén, hanem a gazdaság teljesítményén, az életmódon és a társadalmi igazságosságon múlik.

A kamara belső ellenzékének számító Újratervezés (ÚT) egyik vezetője, Lénárd Rita másként értelmezte az eseményt. A hírportálnak elmondta, ilyen reakciót orvososoktól még nem látott: „Tűréshatáron lévő emberek reakciója volt ez”. Lénárd állításait támasztja alá az RTL Klub helyszíni riportja, a felvételek alapján az orvosok egyértelműen fütyülik, pfujolják, és kitapsolják az államtitkárokat, végül piros lapot a magasba tartva jelzik nemtetszésüket.

A novemberi kamarai elnökválasztáson elindul Kincses Gyula is, aki szintén cáfolta Éger vasárnapi találkozóról beszámolóját. – Csak azt hangsúlyozni, hogy 2010 óta mennyi pénz került az egészségügybe, a jelen lévőket mérhetetlenül irritálta.  A számok persze ettől még igazak, de az orvosok napi gyakorlatában nem látszanak az egészségügybe öntött milliárdok, amitől sem a betegek, sem az orvosok nem lettek elégedettebbek – fogalmazott Kincses. Véleménye szerint, egyértelművé vált, hogy a tárgyalásos módszerrel nem lehet eredményt elérni, békés nyomásgyakorlásra van szükség, amelyről már a kormány sem tudja elfordítani a tekintetét.

Éger: Kilencszázezres kezdőbért az orvosoknak! | Magyar Hang

Miközben az ország egyre inkább az önkormányzati választás előtti ígéretcunamitól hangos, a hét végén kampányüzemmódba kapcsol a novemberi tisztújítására készülő Magyar Orvosi Kamara (MOK) is. Ennek nyitányaként értékelhető a MOK szeptember 21-ei nagygyűlése, amelyet Éger István elnök és csapata hirdetett meg azok után, hogy a szélesebb orvostársadalom számára is nyilvánvalóvá vált: a hónapokon át tartó bértárgyalásokon az asztal másik oldalán ülő kormányzati képviselőknek csak az időhúzásra volt felhatalmazásuk.

Múlt heti cikkünkben részletesen foglalkoztunk a MOK szeptember 21-i nagygyűlésének előzményeivel. Mint írtuk, Éger István és csapata azok után hirdette meg az eseményt, hogy a szélesebb orvostársadalom számára is nyilvánvalóvá vált: a hónapokon át tartó bértárgyalásokon az asztal másik oldalán ülő kormányzati képviselőknek csak az időhúzásra volt felhatalmazásuk. Égerék egyébként mindeddig tartózkodtak a demonstrációtól, inkább a végeláthatatlan egyeztetéseket részesítették előnyben, majd arra panaszkodtak, hogy az orvostársadalom mély apátiában van, és már csak emiatt is nehéz eredményeket felmutatni.

A kudarcba fulladt egyeztetések első ránézésre két dologról árulkodnak: a kormány nem mutat érzékenységet az egészségügyi ágazat égető problémái iránt, Égerék érdekérvényesítő képessége pedig a nullához konvergál. Ez a kép annak fényében még egyértelműbben kirajzolódik, hogy a kormány évek óta azt kommunikálja, a gazdasági fejlődés eredményeit mindenki a bőrén érezheti. Ehhez képest azonban az orvosbérek legutóbb 2017-ben, tehát két évvel ezelőtt emelkedtek, az egészségügyben tapasztalható általános pénz- és eszközhiányból fakadó gondokról pedig a sajtó szinte heti rendszerességgel beszámol.