Egri színházügy: enged a polgármester az Emmi-nek, kinevezik Blaskó Balázst, hogy ne bukják a pénzt

Egri színházügy: enged a polgármester az Emmi-nek, kinevezik Blaskó Balázst, hogy ne bukják a pénzt

Mirkóczki Ádám (Fotó: Mirkóczki Ádám Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Polgármesteri hatáskörben hatályon kívül helyezi Mirkóczki Ádám egri városvezető a megyeszékhely közgyűlésének döntését, amellyel Szőcs Arturt nevezték ki a Gárdonyi Géza Színház igazgatójának. Egyúttal enged a kormányzati elvárásnak, és kinevezi Blaskó Balázs eddigi direktort a színház élére. Erről a független – volt jobbikos – polgármester az Egri ügyek helyi portálnak beszélt.

Mint arról beszámoltunk, Eger színházának fenntartását fele-fele arányban finanszírozza a kormány és Eger önkormányzata. Az egri közgyűlés október végi ülésén hosszú vita után szavazta meg, hogy a többségében az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) kötődő szakemberek által dominált szakmai bizottság javaslatával szemben nem Blaskó Péter eddigi direktort, hanem Szőcs Arturt neveznék ki a teátrum igazgatójának. Az ellenzéki Fidesz az ülésen Blaskó kinevezése mellett érvelt.

A portál beszámolója szerint Mirkóczki Ádám azóta tárgyalt az Emmi illetékeseivel, akik ragaszkodtak Blaskó Balázs személyéhez. Az egri polgármester arról beszélt a híroldalnak, hogy az Emmi semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó. Elmondása szerint a tárca azt közölte vele: ha nem változtatnak a Szőcs Artur – a Miskolci Nemzeti Színház rendezője, művésze – kinevezéséről szóló döntésen, akkor 600 millió forintos támogatástól esik el a város. Vagyis nem csak a színház jövő évi állami támogatását veszíti el Eger, hanem visszafizettetik az idei támogatást is. Ezt a polgármester zsarolásnak nevezte.

Mirkóczki szerint ezt a veszteséget a város jelenlegi gazdasági helyzetében nem vállalhatják, és állítása szerint az Emmi arra sem hajlandó, hogy teljesen állami fenntartásba vegye a színházat. A polgármester indoklása szerint ezért helyezi hatályon kívül a korábbi döntést, és nevezi ki Blaskó Balázst egy újabb ciklusra a Gárdonyi Géza Színház igazgatójának.

Ezt egyébként a kormány által elrendelt veszélyhelyzet miatt polgármesteri hatáskörben fogja meghozni, a közgyűlés jogait ugyanis a polgármester gyakorolja. A portálnak azt mondta, hogy erről előzetesen egyeztetett az Egységben a Városért frakcióval, amely szerinte támogatta a döntést.

Arról is részletesen írtunk, Eger közgyűlésének másnapján két képviselő – Komlósi Csaba volt LMP-s és Keresztes Zoltán (Momentum) – kilépett a polgármestert támogató frakcióból, ezzel elolvadt a polgármester testületi többsége.