Egy 59 éves tököli férfit gyanúsít a rendőrség a soroksári olajszennyezés elkövetésével

Egy 59 éves tököli férfit gyanúsít a rendőrség a soroksári olajszennyezés elkövetésével

Vízkárelhárítási munka a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál 2020 decemberében (Fotó: OVF)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Természetkárosítás megalapozott gyanújával hallgatta ki a rendőrség azt az 59 éves tököli férfit, akinél – miután június másodikán átkutatták a házát, majd munkahelyét – olyan eszközöket találtak, amelyeket kapcsolatba lehet hozni a tavaly év végi soroksári Duna-ágnál történt olajszennyezéssel. V. József szabadlábon védekezhet.

A nyomozók nagyjából negyven telephelyről vettek olajmintát, hogy beazonosítsák a természetbe kiöntött több ezer liter fáradt olaj eredetét. A korábban kiszabott kétmillió forintos nyomravezetői díjat visszavonták.

Mint ismert, december 12-én majd három héttel később is súlyos olajszennyezés történt a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál. A szennyeződés a nyílt vízre nem jutott ki, de egy úszólápot tönkretett 1800 négyzetméternyi területen. A természetkárosítás miatt négyszázezer négyzetméternyi tőzegpáfrány pusztult el, a szakemberek pedig összesen 6700 liter olajjal szennyezett vizet és a 200 tonna olajjal szennyezett talajt távolítottak el.

A károsodás pontos mértékét igazságügyi szakértő állapítja majd meg, de az biztos, hogy a rendőrség szerint a védekezés költségei a 100 millió forintot meghaladták.