Egy államtitkár már belebukott abba, amit most Orbán Viktor csinált

Egy államtitkár már belebukott abba, amit most Orbán Viktor csinált

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a visegrádi országok (V4) kormányfõi találkozójára az EU csúcstalálkozója elõtt Salzburgban 2018. szeptember 19-én (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem Orbán Viktor az első olyan magyar politikus, aki olyan vállalkozóval, nevezetesen most éppen Garancsi Istvánnal tölti az idejét, aki sorra nyeri a közbeszerzéseket. Volt már ilyen 2010 előtt is, csakhogy, egy ilyen eset akkor az érintett, konkrétan egy államtitkár állásába került.

Nem ok nélkül hangos a sajtó továbbra is az Átlátszó tényfeltáró cikkétől, amiből kiderült: Orbán Viktor egy luxus repülőgéppel utazott Bulgáriába, hogy megnézze a Mol Vidi–Ludogorec Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzést. Sajtófőnöke, Havasi Bertalan szerint a miniszterelnök elmegy az összes Vidi-meccsre, és ugyanúgy utazik, ahogy a klub többi vendége. Mint mondta, a magyar adófizetőknek egy forintjába sem kerül, hogy Garancsi István vendégeként utazik focimeccsekre Orbán Viktor. A bökkenő, hogy Garancsi István cégei sorra nyerik a magyar közbeszerzéseket.

Volt már ehhez hasonló itthon, a 444.hu idézte fel az Index korábbi tényfeltáró írását. A szerint 2003-ban, a Medgyessy Péter vezette MSZP-SZDSZ kormány ideje alatt Sári Lajos, az oktatási tárca helyettes államtitkára együtt utazott a manchesteri Bajnokok Ligája-döntőre Németh János üzletemberrel. Márpedig utóbbi közös céget tulajdonolt az Idea Lab Kft.-vel, amely referenciák nélkül nyert félmilliárdos közbeszerzést a Nemzeti Szakképzési Intézet pályázatán.

Igazmondó politikusokra épít a vagyonnyilatkozati rendszer – Magyar Hang

Mindaddig értelmetlen a politikusok vagyoni helyzetét nyilatkozataik alapján megítélni, amíg feledékenységre hivatkozva kimenthetik magukat bármilyen helyzetből.

Sári Lajos viszont a cikk megjelenése után beadta lemondását. A minisztérium akkori közlése szerint „a belső vizsgálat Sári Lajos esetében feltárt olyan belső érintettséget is, amely ugyan nem jogszerűtlen, de nem felel meg egy magasabb erkölcsi normának”.

– Ha Orbán Viktor ingyenes juttatásként kapja a luxusutakat, akkor azok adóköteles jövedelemnek számítanak – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Népszavának és hozzátette: – A köztisztviselők etikai kódexében benne van, hogy lekötelező mértékű ajándékot nem szabad elfogadni.

A Párbeszéd kedden bejelentette: hivatali vesztegetés, valamint annak elfogadása miatt feljelentést tesz, emellett vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez az Országgyűlés mentelmi bizottságában a miniszterelnök ellen.

Orbán Viktor az országgyűlési törvény szerint nem fogadhat el a képviselői megbízatásával összefüggésben olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely meghaladja a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét – ezt már az Index cikke fejti ki.

Persze, emlékszünk, Semjén Zsolt több millió forintos svédországi vadászatait is azzal ütötték el, hogy magánemberként kapta az ajándékot.

„A szabadságát mindenki úgy tölti, ahogy akarja” – az RTL Klub Híradója ezt a választ kapta a MÁV-ot felügyelő miniszter sajtóosztályától annak kapcsán, hogy Homolya Róbert is a luxushajón volt.