Egy bankhoz vinné a kormány az összes szabad felhasználású diiákhitelest

Egy bankhoz vinné a kormány az összes szabad felhasználású diiákhitelest

A Diákhitel nevű bankkölcsön reklámja a főváros II. kerületében egy pénzintézeti irodaépület üvegfalán (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy kormányrendelet tervezete szerint 2023. július 1-jétől csak annak folyósítanak a szabad felhasználású „Diákhitel 1” hitelből, aki egy meghatározott banknál nyit számlát – írta meg a Telex. A tervezet szerint „a Diákhitel szervezet által négy évente lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében” választják majd ki a „pénzforgalmi szolgáltatót”. Azt is előírnák, hogy a folyószámlának kedvezményes tarifájúnak kell lennie.

A párbeszédes Tordai Bence hívta fel a figyelmet egy Facebookposztban a rendelettervezetre. Azt is megelőlegezte, hogy melyik lesz ez a bank, mégpedig szerinte a a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltsége által megvett Gránit Bank, amely a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara számára fizetendő kötelező kamarai tagdíjakat is megkapta a tranzakció után.

A Diákhitel 1 a szabad felhasználású hitel, a klasszikus diákhitel, amelyet aktív hallgatói jogviszonnyal gyakorlatilag bárki igénybe vehet, aki nem múlt el 45 éves. A hitelt havi vagy féléves részletekben folyósítják, összege havi 15 000 és 150 000 forint között változhat, a kamata évi 4,99 százalék (a Diákhitel 2, az önköltséges képzések díját fedezi, nem is az igénylő kapja, hanem az intézmény, így nem is lenne értelme azokat a számlákat bármelyik bankhoz vinni). A kormány a honlapján október 29-ig bocsátotta „társadalmi egyeztetésre” a módosítást, vagyis szűk egy hét van a tervezett rendelet véleményezésére – írta a Telex.

Magát a diákhitel-konstrukciót az első Orbán-kormány alkotta meg, 2001 őszétől lehetett igénybe venni, és akkor egy konkrét banknál kellett hozzá számlát nyitni, az előtte állami tulajdonba vett. 2003-tól már szabadon lehetett bankot választani, a Postabankot pedig megvette az Erste Bank.