Egy év felfüggesztett börtönt kapott a pedofil képekkel lebukó volt nagykövet

Egy év felfüggesztett börtönt kapott a pedofil képekkel lebukó volt nagykövet

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetőjeként sajtótájékoztatót tart az Ukrajnában kialakult helyzetről, a minisztériumban 2014. február 19-én (Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Beismerte bűnösségét a volt perui magyar nagykövet, Kaleta Gábor a Budai Kerületi Bíróságon zajlott perének szerdai előkészítő ülésén – írja a Blikk tudósítására hivatkozva az ügyet elsőként a magyar sajtóban megíró Index.

A beszámoló szerint Kaleta fehér maszkban, napszemüvegben érkezett a tárgyalóterem elé, a folyosón a fal felé fordulva várakozott, amíg a bíró be nem engedte. A várakozás alatt és később sem járult hozzá, hogy fotó készüljön róla. A volt nagykövet ügyvédjének álláspontja szerint csak pénzbüntetést kellene kiszabni ügyfelére. Kaleta rövid beszédében arról szólt, hogy az ügy végtelenül megviselte a családját, a szülei ismeretlen számról kapnak telefonokat, a céget is zaklatják, ahol munkát kapott. „Messze azon a mértéken tapasztalatom ezt a nyomást, ami az életemet eléggé megnehezítette” – mondta.

A járványhelyzet miatt – ahogy arra az Index emlékeztetett – a bíróság májusban tárgyalás nélkül, a nyomozás során keletkezett iratokból felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az ügyészség ugyanakkor túl enyhének tartotta az ítéletet, súlyosabb büntetés kiszabásáért fellebbezett.

A bíróság végül egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Kaletát, illetve 540 ezer forintos pénzbüntetést kell megfizetnie. „A bíró indoklásában hangsúlyozta, hogy a jelenlegi törvény három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé. Mivel az ügyészi indítvány az volt, hogy Kaleta beismerés esetén 1 évet kapjon három évre felfüggesztve, ennél súlyosabb büntetést a bíróság nem szabhatott volna ki akkor sem, ha ezt indokoltnak látja. Végül 2 év 6 hónapra függesztette fel a büntetést” – olvasható a portál cikkében.

Kaletát – ahogy arról lapunk is beszámolt – teljes titokban még tavaly hozták haza Peruból, miután 19 ezer pedofil fotót tárol szolgálati számítógépén. Az ügyre aztán idén februárban derült fény.

Kaleta Gábor 2001-ben került a Külügyminisztériumba, az Amerikai Főosztály után Los Angelesben teljesített külszolgálatot, ezt követően 2012 tavaszán lett a Külügyminisztérium sajtófőnöke. Martonyi János két évvel későbbi távozása után, a harmadik Orbán-kormány idején, ugyancsak sajtófőnöki munkakörben, átigazolta a Trócsányi László vezette Igazságügyi minisztériumba. Utána ismét a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozott, a Latin-Amerika és Karib-térség Főosztályon. Innen nevezte ki Szijjártó Péter limai nagykövetnek, miután a szaktárca 2017. október 19-én újranyitotta a korábban bezárt perui magyar kirendeltséget.