Egy évvel később tartják meg a budapesti katolikus világeseményt, de idén is lesz program

Egy évvel később tartják meg a budapesti katolikus világeseményt, de idén is lesz program

Zsuffa Tünde kommunikációs igazgató, és Mohos Gábor püspök, a NEK Titkárság vezetője a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtótájékoztatóján, 2020. szeptember 10-én. Fotó: Ambrus Marcsi / NEK.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ember tervez, Isten végez” – indította csütörtöki sajtótájékoztatójukat Zsuffa Tünde, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) kommunikációs igazgatója, arra utalva, hogy a járvány miatt az eredetileg idén szeptemberre tervezett katolikus világeseményt csak jövőre, ugyancsak szeptemberben (2021. szeptember 5-12.) tarthatják meg.

Mohos Gábor püspök, a NEK Titkárság vezetője a tájékoztatón elmondta, egyfajta előtalálkozót tartanak a kongresszus eredetileg tervezett napjaival egy időben, 2020. szeptember 13-20. között. Felkértek tizenegy olyan személyt, aki előadóként részt vett volna a világeseményen (és várhatóan jövőre itt lesznek Budapesten), hogy egy-egy videóüzenet formájában osszák meg gondolataikat az eucharisztiáról, a kongresszusról és általában véve is a hitről.

Ezeket az üzeneteket a kongresszus videócsatornájára töltik fel, mindig azon a napon reggel 8 órakor, amikor az adott előadó felszólalt volna a katolikus rendezvényen. Minden egyes kisfilm elé Erdő Péter bíboros-prímással személyes hangvételű felvezetőt rögzítettek és csatolnak.

A felvételeken hallhatjuk többek között a gyakran csak „az amerikai pápaként” emlegetett New York érsekét, vagy a hippiből lett keresztény közösségalapítót, továbbá a háború és vírus által egyszerre sújtott Nigéria és Irak érsekeit. Mohos püspök elmondta, hogy a videóüzenetek küldőit a közös hit köti össze. Az üzenetek egy-egy gondolatról szólnak, így a békességről, a türelemről, a reményről, a hitről, a hűségről és a szeretetről.

A Magyar Hang kérdésére Mohos Gábor elmondta, száz országból érkeztek volna az idei eucharisztikus kongresszusra, és hat hónappal ezelőtt, amikor kénytelen voltak a pandémia miatt lefújni a világeseményt, már 90 ezer körül járt regisztráltak száma. Mint minden rendezvény esetében, így most is arra számítottak, hogy az utolsó hónapokban még inkább fokozódik az érdeklődés és a résztvevők száma. A szervezők abban bíznak, hogy 2021-ben is hasonlóan nagy lesz érdeklődés.

Lapunk hangos miniinterjút is készített Mohos Gábor püspökkel, amelyet a lenti linken tudnak meghallgatni: