Egy hét kell a választási irodának, hogy további aláírásgyűjtő íveket adjon az ellenzéknek

Egy hét kell a választási irodának, hogy további aláírásgyűjtő íveket adjon az ellenzéknek

Ellenzéki népszavazási aláírásgyűjtés 2021. december 17-én (Fotó: Tordai Bence Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Választási Iroda minden lehetséges eszközzel hátráltatja a kormányváltó népszavazásához szükséges 200 ezer támogató aláírás összegyűjtését, Budapest főpolgármesteréhez ma eljuttatott tájékoztatójuk szerint csak december 23-án tudnak további íveket biztosítani – erről írt kedd délutáni közleményében Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt Mindenki Magyarországa Mozgalma.

Mint azt közölték, már december 17-én kérvényezték a pótlólagos aláíróíveket. A máskor órákon belül nyomtatványokat előállíttatni képes közhivatal most egy hetes határidővel nyomtatja az egyébként térítési díjas íveket. A 2021. december kikért íveket is az ígért 13-a helyett csak 15-én délután vehették át a kezdeményezők – tették hozzá.

Arról is szót ejtettek, hogy Orbán Viktor a délelőtti kormányinfón azt állította, jogilag csak a választások után lehetséges a Fudan-népszavazás megtartása. „Ez nem igaz. A kormány húzza az időt, a Nemzeti Választási Iroda pedig asszisztál ehhez. A hatalom azt látja, hogy sokan vagyunk és akkora az érdeklődés, hogy máris új íveket kellett kérnünk. Biztosíthatjuk Orbán Viktor gonosz és lelketlen kormányát, hogy a szabadságot és demokráciát akaró többség a közelgő év végi ünnepek ellenére is aktivistáink lelkes és önfeláldozó munkájuknak hála össze fogjuk gyűjteni a szükséges számú aláírást” – írták.

Délután egy másik közleményt is kiadtak, azt már a hat ellenzéki párt és az MMM aláírásával. Ebben arról számoltak be, hogy már 25 ezer aláírást gyűjtöttek össze a DK, a Jobbik, az LMP, az MMM, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, valamint az MKKP aktivistái a múlt csütörtökön indult népszavazási kezdeményezés támogatására.