Egy iskolát mégis bezártak nálunk

Egy iskolát mégis bezártak nálunk

A Széchenyi István Baptista Középiskola (Fotó: az intézmény honlapja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tapolcán saját hatáskörben igazgatói szünetet rendelt el a Széchenyi István Baptista Középiskola igazgatója – írja a Napi.hu.

Az intézmény honlapján jelent meg a közlemény, amely szerint a kialakult egészségügyi helyzetre való tekintettel 2020. március 12-13-ra „óvatosságból saját hatáskörben” igazgatói szünetet rendelt el. Egyúttal arra kérte az érintetteket, hogy az iskola különböző platformjait (honlap, Facebook-oldal, e-kréta) folyamatosan kísérjék figyelemmel. Az új információk érdekében a külső szakmai gyakorlaton lévő diákokat is arra kérte, hogy egyeztessenek a munkáltatókkal.

Úgy tervezik, hogy jövő hétfőn folytatódik a tanítás.

A koronavírus itthoni megjelenése, de főként az elmúlt napok eseményei után zajlik egy jelentős vita arról, hogy be kell-e zárni az iskolákat, mint azt már több ország megtette. Orbán Viktor miniszterelnök reggel arról beszélt, hogy ez nem indokolt. Azt is mondta, ha bezárják az iskolát, az a tanév végét jelenti, a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kell menni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke ugyanakkor a szomszédos országok többségének gyakorlatát követné és véleménye szerint mielőbb rendkívüli szünetet kell elrendelni a nevelési-oktatási intézményekben. Azt javasolják, hogy ezt hétfőtől már életbe kellene léptetni.

A DK budapesti kerületi polgármesterei közben azt közölték, hogy elégtelennek tartják az operatív törzs a koronavírus-járvány megelőzése érdekében végzett tevékenységét, ami szerintük nem megfelelő és nem jól szervezett. Bejelentették, hogy az általuk vezetett kerületekben az iskolabezárások esetén „nem büntetnék” a tanárokat, azaz nem küldenék őket fizetés nélküli szabadságra.

Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester kifejtette, elfogadhatatlannak, károsnak és tévesnek tartják Orbán Viktor péntek reggeli nyilatkozatát, amely szerint az iskolák bezárása esetén a pedagógusoknak fizetés nélküli szabadságra kell menniük. – Ez a politika nem vezet sehova, amely a különböző társadalmi csoportokat szembeállítja, és éppen ezért a DK polgármesterei nem fogják „büntetni a pedagógusokat azért, mert kitört ez a járvány” – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere pedig arról beszélt, hogy a kormányrendelet szerint sem a jegyzőnek, sem az oktatási hivatalnak nem áll módjában bezárni a nevelési-oktatási intézményeket. Ha a kormány úgy dönt, hogy bezárja az iskolákat, akkor kötelessége elrendelni a bölcsődék és az óvodák bezárását is.