Egy kérdésben a Fidesz-szavazók 46 százaléka is Karácsony mellé állt

Egy kérdésben a Fidesz-szavazók 46 százaléka is Karácsony mellé állt

Karácsony Gergely főpolgármester (k) beszél, mellette Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes (b2), Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. szeptember 1-jén (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosi „dugófelszámolási” programnak a jobboldalon is sok támogatója van, az atlétikai vb blokkolása viszont már megosztja az embereket – derül ki a Publicus Intézet friss, Népszava számára készített felméréséből.

A kormánypárti válaszadók 46 százaléka helyesli a Karácsony Gergely kabinet „dugófelszámolási” programját, beleértve a felújítások felgyorsítását, a közlekedési lámpák átprogramozását és a közösségi közlekedés ingyenessé tételét a 14 évesnél fiatalabbak számára – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb felméréséből. A leglelkesebbnek az MSZP és a Momentum szavazói bizonyultak, akiknek 92, illetve 90 százaléka támogatja a városvezetést a döntésben, míg a Jobbik és a DK voksolók körében 79 és 83 százalékos ez az arány. Az már jobban megosztja a válaszadókat, hogy ezek az intézkedések valóban javítanak-e a fővárosi közlekedési helyzeten. A fideszesek 23 százaléka bízik ebben, míg a momentumosok 72, a szocialista szavazók 84 százaléka. A válaszadók negyede azt mondta, hogy ezt nem tudják megítélni.

A másik kérdés az atlétikai vb belengetett vétójára vonatkozott. A megkérdezettek 73 százaléka hallott a tervről: a kormánypártiaknak a 68 százaléka, az ellenzéki összefogás szavazótáborának 86 százaléka. Ugyanakkor jelentős a különbség a települések között. A budapestiek elsöprő többsége (93 százalék) tud a konfliktusról, míg a megyeszékhelyeken és a községekben élőknek csak 66-65 százaléka.

A válaszadók nagyon megosztottak az ügyben: 42 százalék egyetért azzal, hogy a főváros megvétózza az atlétikai világbajnokság megrendezését, ha a kormány nem építi meg a diákvárost, 45 százalék viszont nem. Az igenek között nagyobb arányt képvisel a határozott igen (33 százalék), míg a nemeknél a bizonytalanabb „inkább nem” adja a többséget (39 százalék). A vétópártiak többsége az ellenzéki érzelműek közül kerül ki. Az MSZP, a Momentum és a DK szavazóinak 76-85-88 százaléka támogatja ebben Karácsonyékat, míg a Fidesz hívei közül csak minden tizedik válaszadó ért velük egyet.