Egy kereskedelmi szövetség arra kéri a kormányt, hogy vezesse ki az árstopot

Egy kereskedelmi szövetség arra kéri a kormányt, hogy vezesse ki az árstopot

Tálcás tojás (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség – számolt be róla az ATV híradója.

A szervezet elnöke, Neubauer Katalin szerint  már április 30-ig – vagyis addig, amíg jelen állás szerint érvényesek az árstopok – sem tartható „ez a nyomás, ez a veszteség”. – Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki – fogalmazott.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója a híradónak azt mondta, a kereskedőknek nagy terhet jelent az ársapka, ugyanis a beszerzési és a fogyasztói ár közötti különbözetet nekik kell finanszírozniuk. Úgy vélte, míg a nagy üzletláncok ugyanis a több ezer termékükön szét tudják osztani az árstop okozta veszteséget, a vidéki kisboltoknak nincs ilyen lehetőségük, ezért a legnehezebb helyzetben ők vannak.

Hornyák József, a Portfolio makroelemzője pedig arról beszélt: a tavalyi első félévben több, mint kettőezer kiskereskedelmi bolt zárt be. Miután a második félévben minden bizonnyal folytatódott ez a kedvezőtlen tendencia, tavaly összesen akár több mint négyezer kisbolt is bezárhatott.