Egy kiskapu miatt bárki szerezhet védettségi igazolványt

Egy kiskapu miatt bárki szerezhet védettségi igazolványt

Védettségi igazolvány (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy kiskapu miatt úgy is meg lehet szerezni a védettségi igazolványt, hogy valaki se oltást nem kapott, se beteg nem volt – derül ki az RTL Klub Híradójának riportjából. Három módon: oltással, korábbi hivatalos pozitív vírusteszttel és ellenanyagteszttel lehet védettségi igazolványt szerezni.

Az RTL Híradó információja szerint ez utóbbi a rendszer gyenge pontja, ugyanis van olyan labor, ahol nem ellenőrzik a személyazonosságot. Az RTL rejtett kamerás felvételein látszik, hogy az egyik tesztelőállomáson csak a tesztelt személy TAJ-számát kérték el néhány személyes adat mellett, fényképes igazolvány nem kellett. A jogszabály szerint nem kell elkérniük ezeket az igazolványokat.t.

A közokirat-hamisítás bűncselekményét követi el, aki mást küld maga helyett tesztelni, majd az eredménnyel védettségi igazolványt csináltat – mondta Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza. Ezzel öt év börtönt kockáztat, ha lebukik, de erre kicsi az esély. A rendőrség akkor járhat el, ha bejelentést kap, az hogy valaki magától lebukjon ezzel, nem valószínű – tette hozzá.

Adminisztratív eszközökkel kellene bezárni ezt a kiskaput, például úgy, hogy minden szolgáltatót köteleznek a fényképes igazolványok ellenőrzésére – mondta Máj Róbert, a Wáberer Medical Center ügyvezetője.

A Híradó megkérdezte Gulyás Gergelyt a témában, ám nem olvasták fel a kérdésüket a Kormányinfón.

Aki ellenanyag-teszttel szerez védettségi igazolványt, négy hónapig használhatja azt.