Egy Mi Hazánk-os jelölt is népszavaztatna a kínaiak akkumulátorgyáráról

Egy Mi Hazánk-os jelölt is népszavaztatna a kínaiak akkumulátorgyáráról

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb népszavazási kezdeményezés érkezett a debreceni Helyi Választási Bizottsághoz (HVB) a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) akkugyára apropóján. A kérdést Salánkiné Kuti Zsuzsanna nyújtotta be március 16-án hitelesítésre – derül ki a bizottság közléséből.

A kezdeményező azt kérdezné a debreceni lakosoktól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy olyan üzem létesülhessen, vagy üzemelhessen Debrecen közigazgatási területén belül, amelynek a szén-dioxid kibocsátása meghaladja az évi százezer tonna, vagy az átlagos vízigénye meghaladja a napi ezer köbméter értéket?”

Salánkiné Kuti Zsuzsanna nem teljesen ismeretlen a helyi közéletben, mivel a tavaly áprilisi országgyűlési választáson a Mi Hazánk egyik képviselő-jelöltjeként indult. Emellett februárban is benyújtott egy népszavazási kérdést, ám akkor – a másik két beadott kérdés mellett – az ő kérdésének hitelesítését is elutasította a választási bizottság. Egyebek mellett arra hivatkoztak, hogy alaptörvénybe ütközik a kérdése. Mint arról beszámoltunk, a HVB egyebek mellett azzal érvelt, hogy a kérdése az Alaptörvényben szereplő alapvető jogok korlátozására irányult. Sértette azok tulajdonhoz való jogát, akik ilyen üzem létrehozatalára alkalmas ingatlan vagy ingó vagyonnal rendelkeznek, vagy ilyen létesítmény létrehozását és üzletszerű működtetését tervezik – derült ki a döntés indoklásából.

Nem ez azonban egyetlen népszavazási kezdeményezés vár elbírálásra. Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy további négy kérdést is beadtak a debreceni választási bizottságnak. A négy kérdés mindegyikét magánszemélyek nyújtották be március 3-án, ebből hármat Fónainé Pásztor Enikő. Ő egyike a kínai CATL 9000 főt ígérő óriásberuházása miatt mozgolódó civileknek, akiket a debreceni tüntetéseken „mikepércsi édesanyák” néven emlegettek. Ők fogalmazták meg a kérdéseket, amelyeket – a törvényi előírás alapján – egyiküknek szervezőként névvel is vállalnia kellett. Időközben szerdai tüntetésükön azt is bejelentették, hogy Mikepércsi Anyák a Környezetért (Miakő) néven egyesületet alapítottak a hatékonyabb érdekérvényesítés miatt.