Kocsis Máté: 2024-ben egy napon lehet az önkormányzati és az EP-választás

Kocsis Máté: 2024-ben egy napon lehet az önkormányzati és az EP-választás

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólal az Országgyűlés őszi időszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Fotó: Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy napon tarthatják az európai parlamenti és az önkormányzati választás 2024-ben – mondta Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője egy keddi háttérbeszélgetésen az Origo.hu tudósítása szerint. Kocsis úgy fogalmazott, hogy „Mostantól mindig egy időben tarthatják Magyarországon az európai parlamenti és az önkormányzati választást”. Így szerinte 9-10 milliárd forinttal olcsóbb lesz a lebonyolítás.

Az erről szóló törvényjavaslatot jövő héten nyújthatják be a parlamentnek. A beszámoló szerint a javaslattal szemben alkotmányossági aggályok nem vetődhetnek fel, mivel a jelenleg hivatalban lévő önkormányzati vezetők mandátuma 2024 októberéig tart majd. A két választás egy napon tartása azt jelentené, hogy 2024 májusában dönthetnek a választók arról, hogy 2024 októberétől 2029 októberéig kik vezessék az önkormányzatokat. Az európai parlamenti választást a tervek szerint 2024 májusában tartják majd.

A kormánypárti frakcióvezető a háttérbeszélgetésen azt is bejelentette, hogy a parlamenti frakciók költségvetési finanszírozásának módosítását kezdeményezi az ATV szerint. Arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a pártok összesen 2,5 milliárd költségvetési támogatást kapnak, addig a parlamenti frakciók összesen 30 milliárdot egy ciklusra. Ez azt jelenti, hogy egy kormánypárti képviselőre jelenleg 2,6 millió, míg egy ellenzéki képviselőre 4,5 millió forint jut havonta. A számításaik szerint az ellenzéki frakciók ‒ Kocsis Máté megfogalmazása szerint a „baloldali” frakciók ‒ négy év alatt ebben a parlamenti ciklusban 6 milliárddal többet kapnának összesen, mint az előző ciklusban.

Ezért azt javasolják, hogy a parlamenti ellenzéki frakciók adjanak le 3 milliárdot, míg a kormánypártok 2 milliárddal kevesebb finanszírozást kapnak ebben a ciklusban. A változások jövő januártól lépnének életbe. Megjegyezte: a „baloldaliak” még így is „felül lesznek finanszírozva”, és többe fognak kerülni, mint a kormánypárti képviselők.

A Fidesz frakcióvezetője jövő kedden nyújtja be a Háznak javaslatát, amely szerint az országgyűlési törvény mellett a házszabály is módosulna. Változtatnának a frakciókból való kilépés és belépés szabályain, valamint a beszédjoggal kapcsolatban is módosításokat javasolnak, így többek között az időkeretes viták hossza is csökkenhet.

Kocsis Máté az önkormányzati választások előre hozása kapcsán nem beszélt erről, de az ellenzéki pártok terve eddig az volt, hogy az EP-választáson önállóan indulnak, majd az önkormányzatin már közösen.