Egy percre megáll Budapest a koronavírus-járvány áldozataira emlékezve

Egy percre megáll Budapest a koronavírus-járvány áldozataira emlékezve

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapest csatlakozik az európai nagyvárosokat tömörítő Eurocities kezdeményezéséhez, és jövő szerdán egy perc némasággal emlékezik meg a koronavírus-járvány áldozatairól, és mindazokról, akik bármilyen módon elszenvedik a járvány következményeit – jelentette be Facebook oldalán Karácsony Gergely. Ez azt jelenti, hogy március 24-én déli 12-kor egy rövid percre megáll a közösségi közlekedés is Budapesten, hogy osztozzunk azok gyászában, akiktől szeretteiket, barátaikat, ismerőseiket vette el a járvány. Egyúttal ez egy köszönetnyilvánítás is mindazok felé, akik a frontvonalban küzdenek a járvánnyal. A főpolgármester itt külön kiemelte az orvosokat, rezidenseket, ápolókat, mentősöket, és mindazokat, akik munkájukkal a korlátozások idején is működtetik a városokat és Magyarországot.

Karácsony Gergely kitért rá, hogy „Magyarország nem volt még soha ilyen szomorú listán első helyezett”. A szombati és a pénteki halálozási adatok alapján egymillió főre vetítve nálunk haltak meg a legtöbben egész Európában. – Tudom, az egy perces csend gesztusa nem csökkenti a gyász fájdalmát, nem enyhíti a sok szenvedést, amit a járvány és annak következményei okoznak. De talán alkalmas arra, hogy emlékeztessük magunkat: nem törődhetünk bele, nem fásulhatunk bele a nap mint nap közölt drámai adatokba – írta.

A főpolgármester leszögezte, hogy az emlékezés és a hála gesztusai nem az egyre alpáribb hangú politikai viták felhangosítását, hanem éppen azok lehalkítását célozzák. Mert a vírus nem válogat, nincs kormánypárti járvány és ellenzéki járvány, miként nincs kormánypárti oltás és ellenzéki oltás sem.