Egy színpadra áll az ellenzék március 15-én

Egy színpadra áll az ellenzék március 15-én

Világító mobiltelefonok a 2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráción Budapesten, a Szabad sajtó útnál felállított színpadnál 2018. április 21-én (Fotó: Veres Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ellenzéki pártok, civilek és szakszervezetiek közösen emlékeznek és demonstrálnak március 15-én Budapesten, a Szabad sajtó útján.

„Nemzeti egységet!” felszólítással hívunk március 15-én a Szabad sajtó útjára minden magyar polgárt, aki számára fontos a szabad, független és demokratikus Magyarország – közölte a Civilek a Demokráciáért csoport.

A program szerint a 15 órakor kezdődő rendezvényen beszédet mond Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Deák Dániel, egyetemi tanár, civil aktivista Nagy Erzsébet, tanár, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője, Országos Választmányának tagja, Lakatos Béla, a roma közélet meghatározó személyisége, Fodor Tamás, színész, Szél Bernadett, valamint a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Liberálisok, az MSZP, a Momentum Mozgalom, a Párbeszéd, a Magyar Anyák csoport és a Szolidaritás egy-egy képviselője.

Összefogás: Mirkóczki Ádám a közös ellenzéki jelölt Egerben | Magyar Hang

A jobbikos politikus mögött felsorakozott a teljes ellenzék Egerben.

A Civilek a Demokráciáért csoport a parlamenten belüli és kívüli pártoktól, független képviselőktől, települési és kisebbségi önkormányzatoktól, szakszervezetektől, társadalmi ügyekért szerveződött civil szervezetektől azt kérik, hogy kötelezzék el magukat amellett, hogy egymással egyeztetve és együttműködve minden erejükkel a magyar nemzet érdekében cselekszenek.

A Facebook-esemény kiírása alapján a rendezvény célja az is, hogy támogassák a szabad és demokratikus jogállam védelmében eljáró politikusokat, szakszervezeteket, társadalmi csoportokat, állampolgárokat!

A közlemény szerint a szervezők az ellenzéki erőktől elvárják, hogy állítsanak fel nemzeti egyeztető fórumot, és ott dolgozzák ki azokat a nemzeti minimumokat, stratégiákat és cselekvési terveket, amelyek 12 pontjuk megvalósításához szükségesek.

„A fideszesek felülről várják Hende Csaba utasításait" | Magyar Hang

Nemény András, Szombathely ellenzéki polgármesterjelöltje szerint a helyi Fidesz tart a közhangulattól.

És hogy mi ez a bizonyos 12 pont? Kívánnak:
1. Demokráciát és jogállamot.
2. Pártatlan közmédiát, a propagandamédia állami finanszírozásának beszüntetését.
3. Független ügyészséget és bíróságokat.
4. A közvagyon gondos és jogszerű kezelését, a korrupt közszereplők felelősségrevonását.
5. Igazságos közteherviselést, a szélsőséges jövedelmi különbségek felszámolását;
6. A tudomány, a kultúra, az oktatás szabadságát és támogatását, minőségi oktatást az egész országban.
7. Méltányos bérezést és munkakörülményeket, a munkavállalói jogok kiszélesítését és érvényesítését.
8. Széles körű társadalmi egyeztetést az érintettekkel, valamint a szakmai, érdekvédelmi és civil szervezetekkel.
9. Színvonalas egészségügyi ellátást mindenkinek.
10. Létbiztonságot, lakhatást mindenkinek, és kiszámítható jövőt.
11. A klímaválsággal szembeni hatékony fellépést, természeti értékeink megőrzését és a környezetünk védelmét.
12. Nemzetünk és az Európai Unió értékei melletti kiállást!

Orbán Viktor miniszterelnök az állami ünnepségen mond beszédet március 15-én, 10.30-kor a Nemzeti Múzeumnál, ahol Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is felszólal.